Politikere på studietur: Høfde 42 skal renses

Folketingets miljøudvalg er i dag på besøg på Høfde 42 i Harboøre. To firmaer har fået penge til at forsøge at fjerne giftdepotet én gang for alle.

5000 borgere er nu gået sammen i håbet om at få renset op ved Høfde 42.
5000 borgere er nu gået sammen i håbet om at få renset op ved Høfde 42.
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

To pilotprojekter vil angribe Danmarks farligste jordforurening - giftdepotet ved Høfde 42 på Harboøre Tange. 

I dag kommer Folketingets miljøudvalg på besøg på Kjærgaard Plantage og Høfde 42. Her skal de besøge landets mest forurede giftdepoter - samt mødes med to virksomheder, der skal fortælle om de nyeste teknologier, der vil kunne rense jorden billigere og samtidig skabe danske arbejdspladser og ny dansk teknologi.

Den ene metode kommer fra virksomheden Fortum Waste Solutions, det tidligere Kommunekemi.

De har udviklet en ny metode, der kan rense depotet ’on location’, så man undgår at skulle køre mange tons jord væk fra området i tunge lastbiler. 

2:16
Tusindvis af danskere har tilkendegivet at det er bekymrede over det 50 år gamle giftdepot ved Høfde 42

- Det er jo i sig selv en form for miljøbelastning, hvis der skal køre flere tusinde lastbiler til og fra høfden med jord. Derfor har vi tænkt i nye baner, hvordan kan vi rense den forurenede jord, der hvor den er, fortæller Jonathan Cope, der er direktør for den danske salgsafdeling i Fortum Waste Solutions.

- Vi har testet metoden på laboratoriebasis, og er nu klar til at prøve det på større skala, siger han.

Firmaet har fundet en metode til at isolere kviksøllet, så det alene vil skulle fjernes og deponeres - og derefter kan resten af jorden renses.

- Kunsten er at få kviksølet isoleret og indkapslet. Så undgår vi at skulle deponere så meget jord. Vi håber på at kunne placere nogle videnstunge arbejdspladser i området. Vi øjner mulighed for at tage det ind på et stort internationalt marked, hvis det lykkes i Thyborøn, lyder det fra Jonathan Cope. 

Omkring 120 tons farlige kemikalier menes i dag at ligge skjult under sandet bag Høfde 42 på Harboøre Tange. Længst nede i sandet ligger den farlige kviksølv, som begge forsøgsprojekter går efter kan blive fjernet.

Termisk oprensning

Det er ud over virksomheden Fortum Waste Solution også Krüger A/S, der med hver sin teknologi, har fokus på at fjerne såvel kviksølv som gift fra det omstridte Høfde-depot. 

2:14
Voksende lokal bekymring for at endnu en vinterstorm skyller omstridt giftdepot ved Høfde 42 i havet

Krüger A/S vil bruge såkaldt termisk opvarmning til at rense den forurenede jord ved Høfde 42. Virksomheden har tidligere haft gode resultater med teknologien, der bl.a. er brugt til at fjerne pesticider fra et 80.000 kvadratmeter stort område i Vietnam..

For begge projekters vedkommende gælder det, at de kører sideløbende hen over 2018, og at resultaterne formentlig offentliggøres i slutningen af året.

Giften skal væk

SF’s formand Pia Olsen Dyhr har haft oprensning af giftdepoter som sin personlige mærkesag siden hun kom i Folketinget. Derfor har hun overbevist kollegerne i Miljøudvalget om, at tiden er moden til at tage det næste store og vigtige skridt. SF’s forslag vil kunne gavne hele regionen, fordi der frigives ressourcer til at rense andre af regionens forureninger.

- Vi ved, at grundene skal renses, og vi ser ingen grund til at vente længere. De grunde er tikkende miljøbomber, og uden ekstra penge vil der gå mange år, før vi kan få dem renset. Det vil vi ikke vente på, siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF

SF foreslår, at der oprettes en renjords-fond på 1 mia. kr., der skal medfinansiere oprensning af– Cheminova-depotet ved Høfde 42, Grindstedsværkets depoter i Kærgaard Plantage, Collstropgrundene mv.

- At investere i oprensning af jordforureninger er også en investering i fremtidig jobskabelse og eksport. Jordforureninger er et problem overalt på kloden, og hvis vi kan være med til at udvikle teknologiske løsninger på området, så vil det skabe både job og eksport i Danmark, siger Pia Olsen Dyhr. 

2:38
Politikerne i Folketingets Miljøudvalg besøgte mandag Harboøre for at høre om nye muligheder for at rense giftdepotet