Oprydningen på høfde 42 udskudt

Region Midtjylland har ikke selv råd til at bruge 250 millioner på at fjerne gammelt giftdepot. Politikerne håber nu, at staten i 2019 vil sige ja til at betale.

Det store giftdepot ved høfde 42 på Harboøre Tange bliver ikke fjernet foreløbigt.

Politikerne i Region Midtjylland mener ikke, at regionen selv har råd til at betale regningen på 250 millioner kroner, og de håber derfor, at staten vil være indstillet på at betale, når man i 2019 har et samlet overblik over de store forureninger i hele landet.

Dermed vi der altså mindst gå fem år, inden der bliver ryddet op efter fortidens synder.

- Målet er stadig, at forureningen skal helt væk. Men 250 millioner kroner svarer til, hvad vi samlet bruger på jordforurening i syv-otte år. Så mange penge kan vi ikke bruge på høfde 42. Derfor bliver vi nødt til at vente, siger formanden for regionens rådgivende udvalg for regional udvilking, Poul Erik Christensen.

Ingen fare for udsivning

Det er et enigt udvalg, der dermed er indstillet på at følge administrationens anbefalinger. Beslutningen skal endeligt godkendes i forretningsudvalget og regionsrådet, men Poul Erik Christensen regner ikke med, at der bliver ændret i indstillingen.

Forureningen på høfde 42 er indkapslet af en 600 meter lang jernvæg, og regionens teknikere vurderer ifølge Poul Erik Christensen, at der ikke er fare for udsivning.

Udvalgsformanden mener i øvrigt ikke, at det er til diskussion, at staten skal betale regningen.

- Høfde 42 var altså statens eget giftdepot, så det er og bliver en statslig opgave at rense området igen, siger han.

Poul Erik Christensen forklarer her, hvorfor der skal gå mindst fem år, før der bliver ryddet op på høfde 42:

01:01 Luk video