Nyt museumskompleks i Thyborøn

Lemvig Kommune har besluttet, at op til 15 forskellige museer må ligge i Thyborøn. Indholdet skal blandt andet leveres af Gert Normann.

Lemvig Kommune har besluttet, at der må ligge mellem 10 og 15 forskellige museer i Thyborøn. Museerne skal bestå af private samlinger og drives af frivillige ildsjæle.

Et af museerne bliver Sea War Museum Jutland, der skal udstille Jyllandsslaget i Nordsøen fra første verdenskrig. Indholdet skal leveres fra Gert Normann Andersens private samling.

- Der er mange visioner for området, og det har der været tidligere og det er der også nu, og det der er så spændende, det er, at der kommer nye øjne og nye folk på, så vi kan få et rigtig spændende sted at besøge, siger Erik Flyvholm (V), borgmester i Lemvig Kommune, til TV MIDTVEST.

Uenig med Holstebro Kommune

Det var planen, at Gert Normanns mange museumsgenstande skulle have været på Strandingsmuseet i Thorsminde, men på grund af uenigheder med Holstebro Kommune ender de i Thyborøn, og Holstebro Kommune går glip af et væsentligt trækplaster.

- Det er da beklageligt. Det er utrolig skammeligt, at vi i Holstebro Kommune mister den chance. Men det er nogle juridiske regler, der gør, at vi ikke kan få museet her til. Vi har gjort, hvad der stod i vores magt, men det missede, og sådan er det, siger Aksel Gade (V), byrådsmedlem i Holstebro Kommune.

Gert Normann, der er direktør i dykkerfirmaet JD-Contractor, er ellers manden bag opbygningen af Strandingsmuseet St. George i Thorsminde. Men Strandingsmuseet bliver lagt sammen med Holstebro Museum og bliver til en stor enhed. Det vil Gert Normann ikke være med til.

- Der bliver ikke plads til os ildsjæle. Det bliver embedsmænd, der skal køre det hele, og det vil vi ikke være med til, og derfor kunne vi ikke blive enige med Holstebro Kommune. Vi er blevet udskilt og rykker til Thyborøn i stedet for, men det er jo fair nok. Vi skal bare videre, og det tyder på, vi får nogle langt bedre muligheder her oppe, og det er jo dejligt, siger Gert Normann.

En unik historie

Sea War Museum Jutland bliver en enestående international museumsudstilling, som handler om søkrigen i Nordsøen under Første Verdenskrig - herunder Jyllandsslaget, som er verdens største søslag.

- Det er en helt unik og drabelig historie om Første Verdenskrig og et internationalt emne, der ikke bliver fortalt andre steder, siger Gert Normann.

Ud over Sea War Museum Jutland bliver der etableret en Mindepark for Jyllandsslaget. Dertil kommer mindst elleve andre maritime, private samlinger. Alle selvstændige i hver deres bygning og med hver deres navn, og med egen bestyrelse, aktiviteter og markedsføring.

De 11 tilknyttede museer er:

Museum Art, en stor samling maritim kunst

Dykkerhistorie, herunder bjergelaug og dykkerselskaber ved vestkysten

Minemuseum, miner og minørarbejde ved vestkysten

Bunkermuseum

Koldkrigsmuseum

Ravmuseum

Redningsvæsen og strandinger

Kystcenter

Legeplads

Zoologisk Museum

Jyllandsakvariet

Se aftenens to indslag om det nye museumskompleks:

03:27 Luk video