Nyt internetkabel mellem Agger og Thyborøn skal gøre hele Danmark klar til fremtiden

Kablet ligger 40 meter under havbunden og forbinder Danmark med Norge.

2:03
Sabrina Geil-Alting er byggeleder ved den tyske virksomhed Bohlen & Doyen, der har fået opgaven med at bore under havbunden.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Når en motorvej bliver fyldt med biler, kan man anlægge flere spor.

Nogenlunde samme proces er i disse dage i gang under havbunden i Agger Kanal. 

Her arbejder entreprenører og eksperter med at lægge et nyt rør, der skal forbinde Thyborøn og Agger med et lynhurtigt og stort fiberkabel, så områdets borgere og resten af Danmark er bedre gearet til en fremtid med mere internet. 

- Internet-trafikken fylder mere og mere. Den går kun én vej. Det svarer til at bygge en Storebæltsbro mere, hvis der blev for lidt plads på den eksisterende, forklarer Ole Bjerre Nielsen, der er forretningschef hos Jysk Energi Fibernet i Holstebro, som anlægger kablet sammen med Thy-Mors Energi og Norlys.  

Kablet mellem Agger og Thyborøn bliver en del af det såkaldte Havsil-kabel, der forbinder Norge med resten af Europa gennem Danmark.
Kablet mellem Agger og Thyborøn bliver en del af det såkaldte Havsil-kabel, der forbinder Norge med resten af Europa gennem Danmark.
Foto: Bulk

Udover at hjælpe lokalt, så bliver kablet også en del af det såkaldte Havsil-kabel, der skal forbinde Norge med Europa og være med til at få internet-trafikken i hele verden til at glide nemmere. 

Det er selskabet Bulk, der står bag netværket. 

- Det betyder noget for midt- og vestjyderne, men det kommer også til at få betydning for østjyderne og sjællænderne, siger Ole Bjerre Nielsen og kalder projektet 'tids nok' i forhold til at undergå en overbelastet internetinfrastruktur i fremtiden. 

Anlægges af danske kræfter med udenlandsk hjælp

På havnen i Thyborøn er det Herning-entreprenøren Søren Knudsen, der har til opgave at sikre, at projektet med det store kabel kører som smurt. 

Her fra sikrer man blandt andet, at borearbejdet 40 meter under havbunden forløber som det skal. Og at man rammer helt rigtigt på den anden side af kanalen. 

- Vi har erfaring fra samme type arbejdsopgave, men ikke i den her størrelsesorden. Det er et rigtig stort projekt, siger direktør Anders Hornshøj. 

Kablet måler godt 1950 meter og dets rør har en diameter på 355 mm.
Kablet måler godt 1950 meter og dets rør har en diameter på 355 mm.
Foto: Kystdirektoratet

Selvom firmaet betegner sig som specialist i kabel- og ledningsarbejde har det været nødvendige at søge hjælp syd for grænsen. 

Her er valget faldet på den tyske virksomhed Bohlen & Doyen, der ved, hvordan man fører et langt metalrør ud på en 1,9 kilometer lang strækning 40 meter under havebunden. 

- På grund af rørets længde er det et meget interessant projekt. Mange ting kan gå galt, forklarer Sabrina Geil-Alting, der er byggeleder.

Ifølge hende er projektet mellem Thyborøn og Agger Tange det største af sin art i Danmark, som de tyske eksperter har lagt maskiner til.

Det tager omkring 10 dage at få røret lagt på tværs af kanalen. Først derefter kan kablet føres igennem.