Ny kamerateknologi kan se forskel på plastiktyper: - Det er et gennembrud, som får kæmpe betydning

Plastik har traditionelt været svært at genanvende, fordi det er svært at kende forskel på de mange forskellige typer af plastik. Det skal en ny kamerateknologi nu forsøge at gøre op med.

2:23
Vestjysk virksomhed bliver blandt de første i verden til at indføre en ny metode til sortering og genbrug af plastik
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Vi lever i tid, hvor genbrug er populært som aldrig før. Vi sorterer vores affald i stor stil, og selvom det jo sikkert lyder som en positiv udvikling, så skal man altså ikke tro, at der ikke stadig er udfordringer, når det kommer til at genanvende det sorterede affald.

Det er nemlig sådan, at mens tekstiler, glasflasker og madaffald er nogenlunde let at genbruge, så er det noget anderledes, når det kommer til plastik. Der findes nemlig mange forskellige typer af plastik, og det betyder, at det er vanskeligt at sortere og genanvende, fordi det kan været svært at se forskel.

Nu ser det dog ud til, at en gruppe forskere fra blandt andet Aarhus Universitet er nået frem til et nybrud inden for sortering af plastik. De har nemlig udviklet en ny kamerateknologi, der kan se forskel på 12 forskellige plastiktyper, hvilket betyder, at det bliver nemmere at genanvende. 

- Med denne teknologi kan vi nu se forskel på alle typer konsumplast og en del højtydende plasttyper. Vi kan endda se forskel på plasttyper, som består af de samme kemiske byggesten, men som er opbygget en smule forskelligt. Det er et gennembrud, som får kæmpe betydning for al vores plastsortering, siger lektor Mogens Hinge, der er leder af forskningsprojektet på Aarhus Universitet.

Kamerateknologien kan identificere 12 forskellige slags plastik.
Kamerateknologien kan identificere 12 forskellige slags plastik.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Bliver taget i brug i foråret 2022

For at plastik kan genanvendes i den konventionelle industri, skal den sorteres, så den minimum består af 96 procent af den samme type plastik. Den nye kamerateknologi gør det muligt at sortere plast ud fra en renere kemisk sammensætning, og det er et stort skridt i den rigtige retning, lyder det fra Mogens Hinge.

Han understreger dog samtidig, at der bliver arbejdet videre med teknologien for måske i fremtiden at kunne adskille plasttyper endnu mere fra hinanden.

Forskningsprojektet er blevet til i samarbejde med Vestforbrænding, Dansk Affaldsminimering og Lemvig-virksomheden PLASTIX. Hos PLASTIX regner de med at implementere teknologien i løbet af det kommende forår.

- Den teknologi, vi har udviklet her i samarbejde med universitetet, er intet mindre end et gennembrud for vores muligheder for at genanvende plastik. Vi ser frem til at installere teknologien i vores proceshal og for alvor begynde den lange rejse mod 100% udnyttelse af affaldsplastik, siger Hans Axel Kristensen, der er administrerende direktør hos PLASTIX.

Forskningsprojektet er blevet støttet af Innovationsfonden med 22,7 millioner kroner.