Nu skal Høfde 42 renses: Virksomheder gør klar med nyeste teknologi

Efter mange års kamp, skal der nu ryddes op i giftdepoterne på Høfde 42 i Thyborøn. Virksomhed melder klar til at stå for Danmarks største oprensning.

- Det her arbejde er vi i gang med at forberede os på, og vi er ret sikre på, at vi nok skal køre det glat igennem, lyder det fra Morten Bondgaard, der er kontorchef for kontoret for jordforurening i Region Midtjylland.
- Det her arbejde er vi i gang med at forberede os på, og vi er ret sikre på, at vi nok skal køre det glat igennem, lyder det fra Morten Bondgaard, der er kontorchef for kontoret for jordforurening i Region Midtjylland.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Det er noget af en mundfuld at skulle stå i spidsen for Danmarks største oprensning af giftdepoter.

Og den opgave ligger blandt andet på Morten Bondgaards bord.

I over ti år har han arbejdet på at udvikle den helt rette teknik til at lave oprensningen ved Høfde 42.

- Det bliver fantastisk. Det er det, vi har ventet på, og det er det, vi har arbejdet på, fortæller Morten Bondgaard, der er kontorchef for kontoret for jordforurening i Region Midtjylland.

Det er Region Midtjyllands opgave at lave materialet, som viser, hvilken opgave som skal løses. Og derefter sender de opgaven i udbud, så firmaer kan byde ind på at stå for opgaven.

Oprensningen af Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund er mulig efter, at Regeringen og De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet søndag præsenterede en ny finanslov, der frem mod 2025 afsætter 630 millioner til at fjerne flere af de store generationsforureninger.

Virksomhed vil suge gift op

Miljøvirksomheden Krüger er en af dem, som står på spring for at få opgaven.

- Vi er parat. Vi har en dedikeret jordforureningsafdeling i Krüger, som kun arbejder med oprensninger i Danmark og i udlandet, og vi sidder med nogle mennesker her, som bare har ventet på at komme i gang, fortæller Maiken Faurby, der er afdelingschef i Krügers jordforureningsafdeling.

Virksomheden har allerede lavet forsøg i et laboratorie, men den har også lavet pilotforsøg på Høfde 42, og derfor er Maiken Faurby overbevist om, at de kan klare opgaven.

Krüger har dokumentation for at kunne fjerne kviksølv og pesticider fra jorden, så strategien er klar. 

- Kort fortalt går den ud på, at man opvarmer den forurenede jord, og på den måde får man frigivet forureningsstofferne, så man er i stand til at suge dem ud af jorden og rense dem i et behandlingsanlæg. Så på den måde er det muligt at rense forureningen på grunden uden at transportere jord, siger Maiken Faurby.

Kan tage op til seks år

- De her oprensninger er jo de største oprensninger, der er lavet i Danmark, og derfor skal den proces med at komme i udbud jo tage den tid, det tager. For det er en stor opgave for firmaerne, der kan løse det her, at beskrive, hvordan de vil gøre, siger Morten Bondgaard.

Han vurderer, at udbudsrunden vil begynde i anden halvdel af 2021, og at regionen vil få tilbuddene ind i anden halvdel af 2022.

Det betyder ifølge Morten Bondgaard, at der går 5-6 år fra i dag til at opgaven er løst.