Regioner er enige: Forureningen skal fjernes fra Harboøre Tange

Der findes ti såkaldte generationsforureninger i Danmark, og to af dem findes på Harboøre tange. Nu er der lagt en plan for at rense dem.

Til sommer skal Thyborøn have et nyt vandkulturhus, og derfor skal generationer af forureningen nu væk fra Harboøre Tange.

- Det er klart, at når vi gerne vil have fokus på udviklingen af turisme i området og fokus på, at Thyborøn er et dejligt sted at bo, er det træls, at det er Høfde 42, der hele tiden fylder i pressen. Hvis vi kan få fokus væk fra det, få det renset ud og så have fokus på hele det dejlige område, ville det være super dejligt, siger Jesper Vinther Fruergaard, der er centerchef på Wærket i Thyborøn.

Høfde 42 og en gammel Cheminova-fabrik er første ud af tre faser, der skal hjælpe med at fjerne generationsforurening.

Oprensningen af de to steder bliver ikke billigt. Det løber op i intet mindre end 500 millioner kroner.

Forureningsfri fremtid

De såkaldte generationsforureninger udgør en risiko for grundvandet, menneskers sundhed eller vandmiljøet. Derudover koster det mindst 50 millioner at undersøge og oprense hvert af de forurenede områder.

I Danmark er der ti af disse forureninger, hvoraf to af dem ligger på Harboøre Tange. Der har været fokus på dem længe, men i går fremlagde Danske Regioner deres fremtidsplan. Og tror man Jørgen Nørby, der er formand for regional udvikling i Region Midtjylland, så sker der snart noget.

- Jeg både håber, og jeg tror da også på, at når ministeren har bestilt en prioritering, så vil man også fra Folketingets side forholde sig til den og give de midler der skal til, for alle ved at regionerne ikke kan løfte den her opgave med de midler de har i dag. Så det er ekstra penge, der skal til, siger han.

Det vil koste 2,7 milliarder kroner at rydde op efter de ti såkaldte generationsforureninger. Blandt andet på Harboøre Tange.