Nr. Nissum Seminarium fylder 125 år

Gennem 125 år har Nr. Nissum Seminarium uddannet lærere, selvom institutionen flere gange har været truet af lukning.

Nr. Nissum Seminarium kunne torsdag fejre 125-års jubilæum. Læreruddannelsen har flere gange været lukningstruet, men de er som en korkprop, der altid flyder ovenpå. Derfor var jubilæet én stor festdag.

quoteNår vi ikke er blevet lukket, er det fordi, vi stadig har studerende, der ønsker at tage deres uddannelse hos os

Torben Roswall, pædagogiske leder, læreruddannelsen, Nr. Nissum Seminarium

Sammen med 640 skoleelever fra Lemvig Kommune fejrede de lærerstuderende de 125 år med masser af aktiviteter. Og jubilæet gav anledning til at tænke over stedets historie.

- Det er et sted med dybe, historiske rødder. Det er én af grundene til, at vi står her i dag og fejrer 125-års jubilæum. På den måde kan man sige, at vi har forankret vores hverdag og vores måde at være læreruddannelse på i nogle værdier og traditioner, som vi holder meget i hævd, sagde den pædagogiske leder for læreruddannelsen, Torben Roswall.

Truet af lukning

Selvom en lukning af seminaret gennem historien flere gange har været på tale, har seminaret overlevet selv de værste kriser.

- Der har været flere runder, hvor vi har været lukningstruet. Man kan sige det på den måde, at når vi ikke er blevet lukket, er det fordi, vi stadig har studerende, der ønsker at tage deres uddannelse hos os, sagde Torben Roswall.

quoteJeg tænker på kollegiefester, og jeg tænker på alvorlige situationer, hvor myndighederne ikke har givet os de muligheder, vi har haft brug for

Henning Fogde, tidligere rektor (1985-1994), Nr. Nissum Seminarium

Overlevelsen skyldes ifølge den pædagogiske leder en lyst til udvikling, der har været med til at sikre en konstant tilgang af nye lærerstuderende.

- Vi har lavet forskellige tiltag, der har sikret stabilitet. Siden slutningen af 90'erne har vi tilbudt en net-baseret læreruddannelse. Det har i tider, hvor det har knebet med det lokale område, tilført seminaret kvalitet, og som har gjort det rimeligt at fastholde et uddannelsessted som vores, sagde Torben Roswall, og fortsatte:

- Det, vi også har arbejdet på at kunne tilbyde og gjort til vores særlige kendemærke, er, at vi i vidt omfang er understøttet af forskningsbaseret viden, og at vi har valgt at lave en uddannelse, som har et praksisorienteret indhold.

Har præget lokalområdet

Det var da heller ikke kun de hårde perioder, der prægede minderne til jubilæet hos den tidligere rektor Henning Fogde. I 1964 blev han ansat på skolen, inden han i 1985 blev udnævnt til rektor frem til 1994.

quoteDet er en del af vores DNA

Erik Flyvholm, borgmester (V), Lemvig Kommune

- Der er mange forskellige tanker, der vælter frem sådan en dag som i dag. Jeg tænker på kollegiefester, og jeg tænker på alvorlige situationer, hvor myndighederne ikke har givet os de muligheder, vi har haft brug for, og hvor vi har måtte slås for vores liv, sagde Henning Fogde.

Nr. Nissum har godt 1000 indbyggere, men seminariet har hele 400 lærerstuderende. Institutionen har derfor selvsagt præget området, og det var ikke noget, som borgmester Erik Flyvholm (V) lagde skjul på.

- Det er en del af vores DNA. Der er ingen tvivl om, at de gennem 125 år har påvirket hele tanken omkring uddannelse- og dannelse, og det vil de også gøre i de næste mange, mange år, sagde Erik Flyvholm.

Nr. Nissum Seminarium fejrede sit 125-års jubilæum med skoleelever fra hele Lemvig Kommune.