Nordmænd protesterer over EU: Danske fiskere udelukket fra norsk farvand

I protest over EU har Norge valgt at forbyde alle fiskere i EU at fiske i norsk farvand, og det koster millioner for fiskerne på havnen i Thyborøn.

Én ulykke kommer sjældent alene, og det rammer nu de danske fiskere.

Først trådte Brexit-aftalen mellem EU og Storbritannien i kraft, som betød færre kvoter til de danske fiskere. Nu har Norge så udelukket danskerne og alle andre EU-fiskere fra deres farvand, fordi nordmændene og EU ikke er blevet enige om, hvor meget der må fiskes i norsk territorium.

Det skaber frustrationer i Thyborøn, hvor skibet Pia Glanz ikke kan komme ud af havnen og dermed mister penge.

- Omsætningsmæssigt betyder det nok sådan cirka 100.000-150.000 om dagen på det her tidspunkt, så vi står rigtig skidt stillet. Vi ligger jo nærmest på ryggen med hænderne bundet og kan ingenting, siger John Christensen, der er fiskeskipper på Pia Glanz.

Han er langt fra alene om at ligge i venteposition ved kajen. Den lokale fiskeriforening vurdere, at op mod otte andre skibe gør det samme.

- Vi står med konsekvenserne af et spil, som vi har meget lidt indflydelse på. Men det ændrer ikke på, at vi står med regningen for det. Man oplever magtesløshed faktisk, siger formanden for Thyborøn Havns Fiskeriforening, Alfred Fisker Hansen.

Forhandlingerne er blevet forsinkede

Årsagen til, at aftalen med Norge ikke er kommet på plads endnu, er, at EU har været for optaget af Brexit, mener næstformanden i EU’s fiskeriudvalg, Søren Gade (V).

- Det er en forklaring, men også en lidt dårlig undskyldning, siger han.

Aftalen skulle have været på plads før 1. januar, men først tirsdag begyndte forhandlingerne mellem EU, Norge og Storbritannien.

Her skal man forsøge at nå til enighed, så nordmændene igen vil åbne op for fiskere fra Danmark og resten af EU. Søren Gade (V) håber, at man i samme ombæring sikrer, at den samme situation ikke fremover kan opstå.

- Det skal være sådan, at selvom man ikke har en aftale den 1. januar hvert år, så skal fiskere have lov til at fiske aconto-fiskeri, således de kan holde industrien, deres både og deres afdrag i gang, selvom man ikke er færdig med den her aftale til tiden.

Fremtiden virker usikker

Deadline for et resultat af forhandlingerne mellem de tre parter er fredag, men fiskeskipper John Christensen er usikker på, om en kommende aftale overhovedet kan bruges til noget for danske fiskere.

- Det er jo, som om vi er inde i en stime af dårlige aftaler, så hvorfor skulle der ikke også komme en dårlig aftale her. Vi må håbe, at fornuften sejrer, så der snart kan blive en aftale, og vi man komme i gang med fiskeriet igen, siger fiskeskipperen.

Han udnytter tiden i havnen på at få fikset båden, så den er helt klar, når en aftale lander, og der forhåbentlig igen må fiskes i norsk farvand.


Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Erhverv.