Naturstyrelsen giver håndsrækning til naturplejere, som mangler tilskud

Det glæder fødevareminister Mogens Jensen, at Naturstyrelsen har taget beslutningen.

Naturplejeforpagtere som Nina Svanborg fra Lemvig kan ånde lettet op. Nu kan hun og mange andre, der forpagter offentlige arealer, nemlig få udsat den årlige opkrævning af afgifter.

quoteVi er afhængige af forpagterne i naturplejen, ligesom de er afhængige af at kunne få deres dyr på græs.

Mads Jensen, kontorchef, Naturstyrelsen

Det oplyser Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Udsættelsen sker, fordi Landbrugsstyrelsen ikke har udbetalt det plejegræstilskud, som naturplejeforpagtere for 2019 er berettiget.

- De forsinkede udbetalinger af tilskud fra Landbrugsstyrelsen har forståeligt nok været meget frustrerende for mange landmænd. Derfor er jeg glad for, at Naturstyrelsen nu imødekommer en del af dem ved at udsætte forårets opkrævning af forpagtningsafgifter til 1. august 2020, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Nina Svanborgs heste græsser offentlige arealer på knap 100 hektar af i nærheden af Lemvig. For det har hun ikke fået udbetalt de omkring 30.000 kroner, som hun har til gode for naturplejen.

Naturstyrelsen er afhængige af forpagtere

Normalt får naturplejeforpagtere deres udbetaling i december, men grundet udsættelsen finder det først sted fra foråret og frem til den 30. juni 2020.

Den 1. april er der opkrævning af de afgifter, Naturstyrelsen tager for leje af arealer, men det er altså den opkrævning, som naturplejeforpagtere nu kan vente med at betale.

- Vi er afhængige af forpagterne i naturplejen, ligesom de er afhængige af at kunne få deres dyr på græs. Derfor imødekommer vi nu den økonomiske usikkerhed, som nogle forpagtere er havnet i, ved at give forpagterne mulighed for at vente med at betale afgift for leje af Naturstyrelsens arealer i foråret 2020, siger Mads Jensen, der kontorchef i Naturstyrelsen, i pressemeddelelsen.

I stedet for 1. april skal afgifterne i stedet betales senest 1. august, og det glæder fødevareministeren.

- Vi skylder en sikkerhed til de landmænd, der stiller græssende dyr til rådighed for at sikre den rette naturpleje af statens naturområder. Det får de nu, siger Mogens Jensen.

- Nu handler det om at forhindre, at landmænd fremover havner i samme usikre situation. Jeg har sagt klart og tydeligt til Landbrugsstyrelsen, at det her må op i gear. Det skal gøres bedre i fremtiden, slår ministeren fast.


Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Natur.