Myndigheder jagter lorten i limfjorden

Jagten er intensiveret for at finde kilden til den norovirus, som er fundet i Limfjorden ved Lemvig. Al Østershøst i området er indstillet.

Lemvig Kommune forsøger nu ved hjælp af rullende kameraer i kloakken at finde årsagen til de virusbakterier fra kloakvandet, som ledes ud i Lem Vig i Limfjorden og er blevet fundet i Østers.    

- Det, der blev fundet, var norovirus ud i vigen, og det vi så ved, det er, at norovirus kommer fra afføring fra mennesker. Det vil sige, at det kommer fra kloakvandet, fastslår Lars Holmegaard, direktør for Lemvig Vand- og spildevand. 

Østershøst indstillet efter roskildesyge

Norovirus er den virus, der fører til Roskildesyge. Netop i november fik ti personer roskildesyge af at spise rå østers fra Lem Vig i Limfjorden. Fødevarestyrelsen forbød med omgående virkning al kommerciel høst af østers og muslinger i området, hvor de dårlige skaldyr kom fra. Siden er jagten på kilden til forureningen løbende blevet optrappet.

- I det område, vi kigger nu, der har vi 20 kilometer ledningsnet, og der regner vi med at være færdig med at gennemsøge dem omkring første marts, konstaterer Lars Holmegaard. 

Indtil videre har de ikke fundet kilden til udledningen, men har gennem prøver konstateret, at udledningen af urenset spildevand kommer fra selve Lemvig by.

- Inde omkring det bynære miljø i havnen, der har vi fundet urenset spildevand, som i et eller andet omfang bliver ledt ud i vigen, siger Thomas Damgaard, leder af Natur- og Miljøafdelingen i Lemvig Kommune.

- Vi må erkende, at der kan være flere kilder til udledningen. Det ved vi ikke endnu, men vi gør alt, hvad vi kan for at finde kilden til forureningen, siger han. 

Jagten på norovirus i Lem Vig fortsætter. Kilden til forureningen af Limfjorden er endnu ikke fundet. 

 


Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Miljø.