Myndigheder gør stort fund af muligt kræftfremkaldende stoffer i sø

Prøverne viser, at mængden af PFOS overskrider kvalitetskriterierne knap 1800 gange.

Området ligger lige syd for Thyborøn.
Området ligger lige syd for Thyborøn.
Foto: Louise Harkjær Møller, TV MIDTVEST

Der er fundet store mængder, at stoffet PFOS i Banegravssø syd for Thyborøn.

Det skriver Region Midtjylland og Lemvig Kommune i en fælles pressemeddelelse. 

Forureningen i Natura-2000-området formodes at stamme fra en nedgravet losseplads, men den truer ikke drikkevandsforsyningen.

Flourstoffet, der tilhører gruppen af PFAS-stoffer, er under mistanke for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. 

- Det er almindeligt, at vi finder PFAS, når vi undersøger områder med gamle lossepladser, men slet ikke i de her koncentrationer. Vores bedste bud er, at der må være deponeret noget særligt lige netop her, siger Morten Bondgaard, chef for Jordforureningskontoret i Region Midtjylland i pressemeddelelsen.

Fundet ved ekstraordinær indsats

Søen og området syd for Thyborøn er blevet undersøgt i forbindelse med den ekstraordinære indsats i 2021/2022, hvor regionerne undersøger, om udvalgte forurenede grunde udgør en risiko for vandløb, søer, fjorde og hav. 

- Der har i mange år været fiskeforbud i området, og det indskærper vi selvfølgelig nu. Sammen med Naturstyrelsen får vi sat skiltning op, så ingen er i tvivl om fiskeriforbuddet, og at vi fraråder badning. 

- Vi har også underrettet den lokale skole og spejdergruppe, som indimellem benytter området, siger Claus Borg, direktør for Teknik & Miljø i Lemvig Kommune.

Det er de røde områder, der er blevet undersøgt. De høje PFOS-koncentrationer er fundet ved de gule markeringer
Det er de røde områder, der er blevet undersøgt. De høje PFOS-koncentrationer er fundet ved de gule markeringer
Foto: Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen


Kvæg har gået i området

Det er Naturstyrelsen, der ejer området, hvor søen ligger. En del af området er forpagtet ud, så der i dag går kvæg. Dyrene har ikke adgang til søen og området, hvor lossepladsen har ligget, understreger myndighederne. 

Dyrenes ejer er nu blevet underrettet, og myndighederne vil nu for en sikkerheds skyld have undersøgt, om der er PFOS i den vegetation, dyrene lever af i området, samt om der er en risiko for, at PFOS via dyrene er endt i mennesker. 

På baggrund af PFOS-fundet vil Region Midtjylland få taget prøver ved Thyborøn Fjord, da forurening fra lossepladsen kan være strømmet videre dertil. 

I efteråret havde regionen i første omgang besluttet at se nærmere på 10 mistænkte forureninger. 

På baggrund af resultaterne fra Thyborøn vil man nu også undersøge to andre lokaliteter ved Thyrboøn. 

Det drejer sig om en nedgravet losseplads i Knopper Enge og redningsberedskabets grund på Ærøvej i Thyborøn, som har været brandøvelsesplads.