Mindre iltsvind og bedre vand: Nu fanger fritidsfiskerne hummere hver uge

Hummer er for mange en luksus, der sjældent kommer på middagsbordet. Men for fritidsfiskerne i Haarum Havn er hummer ofte på menuen. Der er nemlig kommet flere hummere i Limfjorden.

Svend Andersen og Jørgen Lyng er fritidsfiskere og fanger hver uge hummere i Limfjorden.
Svend Andersen og Jørgen Lyng er fritidsfiskere og fanger hver uge hummere i Limfjorden.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

En tidlig morgen mødes to fritidsfiskere ved Haarum Havn, der ligger ud til Limfjorden mellem Harboøre og Thyborøn. Trods en travl hverdag prioriterer Svend Andersen og Jørgen Lyng at få tid til en tur på fjorden.

- Det er hyggeligt at komme lidt hjemmefra, og så fanger vi et måltid hummere, siger Jørgen Lyng.

Både han og Svend Andersen er født og opvokset ved fjorden og har altid fisket. Men det har ikke altid været efter hummere.

- Jeg tror, det er cirka 10 år siden, vi begyndte at fisk efter hummere. Det var dengang, bestanden begyndte at komme op, siger Svend Andersen.

Fritidsfiskerne må have seks ruser, og dem, de to venner bruger, har 18 indgange og er stormasket.

- Fordelen ved dem er, at de små krabber går ud igen. Det er jo hummer og de store taskekrabber, vi går efter, siger Svend Andersen.

Typisk kommer fritidsfiskerne hjem med to eller tre hummere hver uge.

Der er kommet flere hummere i Limfjorden de seneste 10 år.
Der er kommet flere hummere i Limfjorden de seneste 10 år.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

Mange hummere er tegn på god vandkvalitet

Hummeren har i mange år været ude i havet op langs vestkysten, men nu er de også begyndt at trække ind i Limfjorden. Eksperter vurderer, at mindre iltsvind og bedre vandkvalitet er en del af forklaringen på de mange hummere i Limfjorden.

Hummeren er fredet i juli og august, og det er kun hanner, der måler over 87 millimeter over rygskallen, der må tages med hjem. En hummer, der er stor nok til at blive fanget, er cirka fem år.

- Når du fanger en hummer på to et halvt kilo, så er det en gammel svend, fortæller Svend Andersen.

Er hummerne for små, bliver de kastet i vandet igen. Samme tur får hunnerne, der heller ikke må fanges. De adskiller sig fra hannerne ved at bære rundt på rogn under bagkroppen.

- De smider ikke deres æg et tilfældigt sted, som de fleste fisk gør. De bærer rundt på dem, og det er måske også derfor, der er så mange af dem. De er gode til at passe på deres yngel, siger Jørgen Lyng.

Svend Andersen og Jørgen Lyng fisker med seks ruser.
Svend Andersen og Jørgen Lyng fisker med seks ruser.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

En lille og en hun

Hummerruserne skal tømmes hver fjerde eller femte dag. Dagens fangst byder på flere store taskekrabber og et par hummer, der skal måles og tjekkes køn på. En er lille, mens en anden er en stor hunhummer.

- Tager du sådan hunhummer med masser af rogn med hjem, så får det jo hurtig ende med hummere i Limfjorden. Den anden er for lille, så den skal ud og vokse sig større, inden den kan komme på en mellemmad, siger Svend Andersen.

De to hummere ryger overbord igen, mens krabbekløerne kommer med hjem. De to fritidsfiskere har dog chancen for en ny hummerfangst indtil vandet bliver under fem grader. På det tidspunkt går hummerne i dvale.

4:25
Se programmet om hummerfiskeriet i Limfjorden, hvor en ekspert også forklarer, hvorfor hummerne trives i Limfjorden