Miljøforkæmper revser politikere: - Der må være noget, der hedder moral

Bjarne Hansen er glad for, at arbejdet omkring høfde 42 endelig er i gang, men han er utilfreds med politikernes nølen.

Bjarne Hansen har kæmpet for at få ryddet op ved Harboøre Tange i næsten hele hans liv. Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Når vinterstormene raser i Danmark, er Bjarne Hansen en nervøs mand. Han er nervøs for, at der går huld på giftdepotet ved høfde 42 ved Harboøre Tange.

Der må være noget, der hedder moral inde i folketinget. Det er jo ikke en stor sum, det er peanuts i det her spil.

Bjarne Hansen, miljøforkæmper

Med de nye forsøg, som skal rense jorden for gift, kan disse dage dog få en ende, da rensningsarbejdet endelig er gået i gang.

- Det er en glædesdag. Det er en fornøjelse at se, de begynder at grave op fra depotet nu. Det har jeg ventet på i mange, mange år, siger Bjarne Hansen, som er miljøforkæmper og har fulgt processen i mange år.

- Vi havde sådan lidt på fornemmelsen, at de havde glemt, de havde et depot til at ligge heroppe. Det skal de jo mindes om engang i mellem, siger han.

Mens maskinerne graver indenfor hegnet og vinden pisker giftstanken rundt i luften, går Bjarne rundt udenfor hegnet og glædes over, at arbejdet nu er i gang. Der er dog fortsat bump på vejen, inden miljøforkæmperens drøm om et giftfrit område bliver til virkelighed.

00:38

Bjarne Hansen fortæller om, hvad det vil betyde for området, hvis der går hul på depotet. 

Luk video

Politikernes ansvar

Regionen og staten er nemlig ikke helt enige om, hvem der skal betale for at få renset jorden omkring Harboøre Tange. Pligten ligger egentlig hos Region Midtjylland, som dog kun har et årligt budget på 38 millioner kroner til forurening – og det kan potentielt rende op i 250 millioner kroner.

Læs også Regionen efterlyser staten ved Høfde 42: - Vi har for få penge

- De forholder sig meget tavs – og hvis der er noget, jeg ikke er så glad for, så er det tavse politikere. Det er som regel et tegn på, at der ikke bliver gjort noget ved det, siger Bjarne Hansen.

Indtil videre har staten dog ikke grebet regningen, som regionen efterlyser. Det er dog her ansvaret skal placeres ifølge Bjarne Hansen.

- Det er sådan set ikke andet end deres ansvar. Det er dem, som har givet tilladelse til at smide gift, og de har også selv smidt det, siger han.

Og prisen mener han ikke, er en undskyldning.

- Der må være noget, der hedder moral inde i folketinget. Det er jo ikke en stor sum, det er peanuts i det her spil. Så får de ro fra høfde 42 og mig i hvert fald, siger Bjarne Hansen. 

Læs også For første gang i 37 år graves der igen ved Høfde 42

Læs også Høfde 42: Et kig tilbage i arkivet

03:38 Luk video