Massiv forurening ved Cheminova undersøges

Boreprøver skal afdække, om der skjuler sig en tikkende miljøbombe under gammel Cheminova-grund.

1:56
Området ved Cheminova har i årevis været udsat for forurening fra kemikalievirksomhedens tidligere produktion i 1950'erne og 60'erne.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Region Midtjylland vil nu til bunds i forureningen på Cheminovas gamle fabriksgrund.

For at kortlægge omfanget af fortidens synder bores der derfor nu efter jord- og vandprøver fra området.

- Man ved, at der er forurenet der ude, men den præcise beliggenhed og og mængden af stoffer er noget af det, vi skal finde ud af ved denne her undersøgelse.

- På den måde kan vi blive klogere på også at vurdere risikoen fra forureningen over for miljøet, siger Morten Bondgaard, kontorchef i Region Midtjyllands miljø-afdeling.

Området har i årevis været udsat for forurening fra kemikalievirksomhedens tidligere produktion i 1950'erne og 60'erne, men ingen ved præcist, hvor mange tons gift og kviksølv, der skjuler sig i undergrunden.

Hvert år renser Cheminova 80.000 kubikmeter vand fra det gamle fabriksområde. Alligevel er forureningstruslen overhængende.  

- Selv om man pumper vandet væk, så fjerner man en væsentlig del af forureningen. Man fjerner selvfølgelig det, der er i vandet, men stadigvæk ligger der en kæmpe pulje af forening i jorden. Det er i hvert fald vores forventning., siger Morten Bondgaard.

Politikere presser på

Region Midtjyllands politikere presser også på for at få et samlet overblik mængden af giftstoffer:

- Det har betydning rent miljømæssigt, om der stadigvæk ligger noget, der skal væk. Næstefter står vi over for forhåbentlig i 2019, at regeringen og folketinget vil være med til at rydde op, siger Jørgen Nørby (V), formand for Udvalget for Regional Ududvikling i Region Midtjylland.

I den forbindelse kan forureningen ved Cheminovas gamle fabrik blive en joker:

- Der er ikke nogen tvivl om, at det både er en kæmpe stor fysisk opgaver og også en stor økonomisk opgave, og den er så stor, at med de midler, regionen har til rådighed, det har vi ikke nogen som helst chance for at kunne løse, siger Jørgen Nørby.

De endelige resultater af undersøgelsen ved Cheminova er klar til efteråret.