Masser af fordomme om overvægtige: På efterskolen får de unge ny selvtillid

En ny undersøgelse sætter fokus på danskernes holdning til overvægtige - på Kongensgaard Efterskole får eleverne hjælp til at komme videre i livet.

2:57
Ava Schou og Sofia Guldhammer er elever på Kongensgaard Efterskole.
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST

Personer med svær overvægt er dovne og skal bare tage sig sammen.

Sådan lyder en fordom, man sommetider støder på. 

Og at overvægtige må slås med mange fordomme fra omverdenen, bliver bekræftet af en ny undersøgelse, som YouGov og Novo Nordisk står bag.

48 procent af midt- og vestjyderne mener ifølge undersøgelsen, at vægttab hovedsageligt handler om viljestyrke, og 37 procent er af den opfattelse, at det er svært overvægtiges eget ansvar at tabe sig.

63 af de adspurgte erklærer sig også enige i, at danskerne generelt ser ned på svært overvægtige, og det billede kan eleverne på Kongensgaard Efterskole i Nr. Nissum godt genkende. 

- Jeg har oplevet nedladende kommentarer fra klassen og over de sociale medier, hvor man får kommentarer som: "Du ser grim og fed ud", fortæller Sofia Guldhammer, der går i 9. klasse på efterskolen.

Kongensgaard forsøger at hjælpe unge med høj vægt og lavt selvværd videre i livet. 

- Når de kommer ind ad døren, er det første, vi gør, at fjerne deres egen italesættelse af sig selv. De er virkelig hårde ved sig selv, fortæller lærer Allan Bach.

Men lige så stille får skolen bygget mere selvtillid på de unge, som får mere selvtillid og lærer, at deres egen mening er den vigtigste.

- Man skal ikke lade andres mening komme i vejen. Du skal gøre det, du gerne vil og i dit eget tempo, siger Sofia Guldhammer.