Marker ligger under vand – bævere volder landmænd store problemer

​En landmand vurderer, at 10 procent af hans marker er dækket med vand.

Der ligger vand på marken, men det er ikke et resultat af den våde sommer.

- Det her er direkte efterdønninger af bæverens arbejde, Stijn Jilesen.

Han er landmand ved Bækmarksbro, og han er godt træt af bæverne, for deres dæmninger er skyld i, at markerne bliver oversvømmede.

- Henover de sidste seks-syv år er problemet blevet temmelig massivt, siger han.

De dyre skader

Problemet er blevet massivt, fordi den 18 år gamle forvaltningsplan for bæverne ikke tager stilling til, hvad der skal gøres med de såkaldte problembævere.

Derfor er der længe blevet efterspurgt en ny forvaltningsplan.

- Jeg mener, at den burde have været færdig i 2009, siger Stijn Jilesen, der vurderer at 10 procent af hans jord er skadet på grund af bæverne.

Naturstyrelsen bruger kræfter på at udbedre bævernes skader, men der bliver flere og flere af dem. I 2011 blev der brugt knap 400.000 på at reparere bæverskader. Siden er tallet vokset markant, og i 2016 blev der brugt 642.000 kroner.

quoteJeg mener, at den burde have været færdig i 2009

Stijn Jilesen, landmand

Landboforening råber om hjælp

- Man er nødt til at forholde sig til, at det her problem accelererer, siger formanden for Lemvigegnens Landboforening, Bent Graversen.

Landboforeningen har længe råbt efter hjælp.

- Vi har forsøgt at gøre klart, at man skal lave en forvaltningsplan, hvor der bliver taget hensyn til lodsejerne. Men det er noget, man har snakket om i mange år, men der er stadig ikke sket noget, forklarer Bent Graversen.

Vi ville gerne have spurgt Miljøstyrelsen om, hvornår en opdateret version af forvaltningsplanen er klar. Ifølge Berlingske arbejder Miljøstyrelsen på sagen, men der er ikke meldt ud, hvornår forvaltningsplanen er færdig.

 

Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Natur.