Mange ledige studiepladser: Færre vil læse til lærer og pædagog i Midt- og Vestjylland

Udviklingen bekymrer VIA, der håber, at flere vil søge ind på uddannelserne i Midt- og Vestjylland efterfølgende.

Der er færre studerende på vej til VIAs uddannelser i det midt- og vestjyske.
Der er færre studerende på vej til VIAs uddannelser i det midt- og vestjyske.
Foto: VIA University College

Ved midnat natten til onsdag sad mange af årets ansøgere til de videregående uddannelser formentligt vågne og holdt vejret. Her kunne de nemlig få afklaring på, om de var kommet ind på drømmestudiet.

I år har en mindre andel af de nervøse ansøgere dog søgt ind på velfærdsuddannelserne hos VIA i Midt- og Vestjylland, hvor der stadig er mange pladser. Det skriver VIA i en pressemeddelelse.

I alt 1624 nye studerende er blevet optaget på VIAs uddannelser i Herning, Holstebro, Ikast, Nørre Nissum, Silkeborg, Skive og Viborg. Det er 160 færre end sidste år, hvilket svarer til et fald på ni procent.

Hårdt ramte velfærdsuddannelser

Det er især uddannelserne i Holstebro, Nørre Nissum, Skive og Silkeborg, der er hårdest ramt. Læreruddannelsen i Nørre Nissum har for eksempel optaget 35,8 procent færre studerende end sidste år, ligesom seminariet i Skive oplever et fald på 20,5 procent. Her er der blot optaget 31 nye studerende på trods af 158 studiepladser. I Silkeborg er optaget faldet med 23,0 procent, og 83 ud af 240 studiepladser er blevet besat.

Også de øvrige velfærdsuddannelser i landsdelen har ledige pladser. I Holstebro er der hverken fyldt op på pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver eller ergoterapeut, og i Viborg er der optaget 27,5 procent færre studerende på pædagoguddannelsen og 4,7 procent færre på sygeplejerskeuddannelsen.

Der er også ledige pladser på pædagoguddannelsen i Ikast og på den uddannelsesstation til sygeplejerske, der sidste år blev oprettet hos VIA i Herning. Uddannelsesstationen i Holstebro til produktionsingeniør er det besluttet at lukke ned på grund af for få ansøgere.

Håber på efteroptag

Udviklingen bekymrer prorektor Gitte Sommer Harrits, der er den øverste ansvarlige for VIAs uddannelser.

- Prognoserne viser, at Danmark i 2030 – blandt andet på baggrund af den demografiske udvikling med mindre ungdomsårgange, flere småbørn og flere ældre – vil mangle i alt 35.000 lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere. Derfor er det samfundsmæssigt dybt bekymrende, at færre søger ind på og altså starter på de store velfærdsuddannelser, udtaler hun i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Jeg håber meget, at vi i de kommende uger frem til studiestart vil få et stort efteroptag til de tomme stole uden for Aarhus, for arbejdsmarkedet i blandt andet Vestjylland har brug for arbejdskraften.

Traditionelt har VIA et efteroptag på i alt cirka 500 studerende. Det er typisk unge, der har fået afslag på at komme ind på de uddannelser, de søgte i første omgang, eller som ikke nåede at søge inden ansøgningsfristen.