Lemvikingerne vinterbader: - Man får mere energi af det

Denne artkel blev første gang udgivet 1. januar 2020. Genudgives i forbindelse med indslag i 19.30-nyhederne 1. maj.

Lone, Bodil, Henriette, Lisbet, Anette, Margit og Hans er nogle af de 250 lemvikinger, der er i Lemvig.

quoteMan får meget mere energi af det.

Margit Bruun

Stemningen er høj, da vi møder dem i Lemvig Roklub, hvor vinterbaderne holder til. De mødes inde i saunaen for lige at blive varmet godt igennem, inden de løber ud i fjorden, som på dagen kun er 5 grader varm. Et hurtig dyp og måske et par svømmetag og så op igen og ind i varmen.

Lemvikingerne er vinterbadeklubben i Lemvig, og her er de ikke i tvivl om vinterbadningens gode effekter.

- Man får meget mere energi af det, end hvis man bare står op derhjemme og sætter dig hen i stolen for at læse avis, siger Margit Bruun om vinterbadningen.

Grundene til, at de gør det, er mange; Det giver energi, man er klar til at gå i gang med dagen, man bliver gladere og får en god snak og så føler de, at de bliver lidt mere faste i kødet.

Deres motto er: ” Vinterbadere er bare gladere”.

De er en del af Lemvig Roklub, som ligger lige ud til Limfjorden, så både fra saunaen og fra badebroen er der en fantastisk udsigt ind over Lemvig by. Man kan ikke forestille sig et smukkere sted at springe i vandet.

Spirende trend

Trenden er, at flere og flere springer i havet eller fjorden om vinter, og måske burde flere gøre det, for det er sundt. I Danmark er der 140 registrerede klubber, og 14 af dem ligger her i Midt- og Vestjylland.

Godt 50.000 er medlem i en vinterbadeklub, og så er der alle dem, der bare springer i vandet uden at være medlem i en badeklub.

Susanne Søberg har udgivet bogen ”Hop i havet”, hvor hun belyser, hvorfor vinterbadning er godt for helbredet. Kombinationen af den varme sauna på omkring 85 grader og det kolde vand på 5 grader giver det kuldechok, der sætter gang i kroppens sympatiske nervesystem, der udskiller en række hormoner, som gør at, vi føler, at vi får mere energi og bliver gladere.

- Kuldereceptorerne i huden opfanger, at det nu er koldt, og det sætter gang i nervesystemet. Kroppen får på den måde et kick af en masse hormoner. Det er blandt andet adrenalin og noradrenalin, som gør, at vi bliver vågne og energiske, siger hun og fortsætter:

- Så sætter det også gang i endorfinerne og dopaminen, som også er de hormoner, der gør, at man mærker glæde bagefter.

Efter tre-fire dyp i fjorden er kroppen varm, og de tager hjem til hver sit. Lemvikingerne springer i Limfjorden to til tre gang om ugen.

Mange steder bader de uden badetøj for at undgå det kolde badetøj, når man kommer op af vandet. Men i Lemvig vinterbadeklub har bestyrelsen besluttet, at i Lemvig bades der med badetøj.

Flere og flere spiringer i bølgerne om vinteren, og det er en god ide for meget tyder på at det også er sundt. Vinterbaderne i Lemvig er et synligt bevis på, at det kolde vand giver livsglæde og god energi.

Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Samfund.