Lemvig Kommune vil hæve skatten: - Det er af nød

Lemvig Kommune ser ind i en fremtid med en presset økonomi, som skyldes en skæv befolkningssammensætning, som Folketingets udligningsreform fra 2020 ikke tager højde for, mener borgmesteren.

2:45
Lemvig Kommune vil hæve skatten med 0,35 procentpoint.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Lemvig Kommune er presset på økonomien. Det kan ses på kommunens budget for 2023, hvor der i høj grad skal spares. Et enig byråd i Lemvig vil derfor hæve skatten med 0,35 procentpoint, for at få flere penge i kommunekassen.

Årsagen til det stramme budget skyldes ifølge borgmester Niels Flyvholm den udligningsreform, som et flertal i Folketinget vedtog i 2020. 

Formålet med den kommunale udligning er, at omfordele penge mellem rige og fattige kommuner, så man som borger, uanset hvor i landet man bor, kan få nogenlunde samme service på eksempelvis børnepasning og ældrepleje.

Men ifølge Erik Flyvholm er den fordeling skæv.

- De sidste to år, hvor vi har kørt under den nye udligningsmodel, har det været en kamp om at få enderne til at hænge sammen. Så vi skal til at omlægge noget finansiering, spare på anlæggene, lave driftsbesparelser og så vil vi gerne hæve skatten for at få flere indtægter, fortæller han.

Svær budgetforhandling 

Og det har været en hård omgang med budgetforhandlingerne, når udgangspunktet er så presset, som det er.

- Vi mangler 50-60 millioner for at få det budget, vi gerne vil have, så det er jo ikke nemt. Det er 5 til10 procent, vi skal ud at finde. Vi kan ikke udelukkende spare os ud af det, vi bliver nødt til at få en ekstra indtægt gennem skattehævelser, fortæller Erik Flyvholm.

Imod den blå kommunes værdier 

Lemvig Kommune har haft et markant blåt byråd gennem de seneste mange år, hvor Venstre har siddet tungt på mandatfordelingen i byrådet. Derfor er borgmesteren fra Venstre heller ikke begejstret for udsigterne til at skulle hæve skatten.

- Det harmonerer ikke så godt at være en udpræget Venstre kommune og så at hæve skatten. Derfor er det bestemt heller ikke et ønskescenarie, men det er af nød. Når jeg kigger ind i den model, vi er blevet pålagt, så er der simpelthen ikke finansiering nok i den til os, understreger Erik Flyvholm. 

Der er ifølge ham flere ting i udligningsreformen, der ikke tager højde for en kommune som Lemvig, der oplever en markant ændring i alderssammensætningen, og dermed en stigning i udgifterne til ældre og et fald i skatteindtægterne, da mange unge flytter fra kommunen.

- Der er simpelthen noget i denne her udligningsmodel, der rammer helt skævt, og det har vi sagt fra starten. Vi synes, vi bliver ramt specielt hårdt. Blandt andet så kan man sige, at faldet i indtægterne som følge af, der er færre til at tjene penge. I den gamle model blev du kompenseret med 93 procent, nu er det kun 75 procent.

Frygter for handlen og turismen 

Hos Lemvig-Thyborøn Handel & Turisme har de forståelse for, at det er nødvendigt at hæve skatten. 

- Vi så da helst, at borgerne i kommunen havde så mange penge mellem hænderne, som de så kunne bruge i vores butikker. Men omvendt bor vi også i en kommune, hvor vi skal arbejde hårdt for udviklingen, for bosætning, for turisme og erhvervslivet. Og der har vi ikke råd til, at der sker besparelser, fortæller Jesper Vinther Fruergaard, der er bestyrelsesformand hos Lemvig-Thyborøn Handel & Turisme.

Håber på ændringer 

Borgmester Erik Flyvholm håber, at politikkerne i Folketinget vil kigge på udligningsreformen igen, så den bliver bedre tilpasset kommuner som deres.

- Jeg synes, man skulle drage erfaring fra de modeller, man har arbejdet med, som trækker på nogle statistikdata og som viser, at hvis du har denne her profil, så har du de her udgifter, for der er nogle ting i denne her model, der simpelthen bare ikke hænger sammen, understreger han.

Før skattestigningen kan blive til virkelighed skal den først godkendes af Indenrigs- og Boligministeriet. 

TV MIDTVEST har forsøgt at få fat i Bolig- og indenrigsminister, Christian Rabjerg Madsen, og kommunalordfører for Socialdemokratiet, Birgitte Vind, men det har ikke været muligt at få deres svar på kritikken.