Lemvig har det 4. højeste smittetal: Ingen ved hvorfor

I Lemvig Kommune er de hårdt ramt af corona, men ingen ved, hvorfor smittetallene fortsætter med at være høje. Der er intet mønster i smitten, siger kommunaldirektøren.

Kommunaldirektør i Lemvig Kommune, Lars Keld Hansen, følger dagligt udviklingen i smittetallene for at finde måder at kontrollere smitten i Lemvig Kommune på.
Kommunaldirektør i Lemvig Kommune, Lars Keld Hansen, følger dagligt udviklingen i smittetallene for at finde måder at kontrollere smitten i Lemvig Kommune på.
Foto: Ditte Georg Poulsen, TV MIDTVEST

I Lemvig Kommune har de et problem. Der er rigtig mange coronasmittede.

- Det ser mørkerødt ud. Når vi kigger på det nationale kort over smittetilfælde, så ligger vi rigtig højt i Lemvig Kommune, siger kommunaldirektør, Lars Keld Hansen. 

Faktisk ligger kommunen så højt, at den indtager en fjerdeplads over flest smittede per 100.000 indbyggere med 243,7 – kun overgået af tre kommuner fra hovedstadsområdet.

Dermed er Lemvig Kommune den mest smittede kommune i Jylland, og de ved ikke helt selv hvorfor. 

Der er en formodning om, at smittetrykket blev kickstartet af en række fæster i Thyborøn-området i slutningen af oktober. Men siden har kommunen ikke kunnet få smittetrykket ned igen eller kunnet registrere, hvor smitten er størst.

- Der er desværre ikke et mønster, så vi kan ikke sige, hvad vi skal gøre for at imødegå smitten. Det er spredt på forskellige adresser og alle aldersgrupper, så vi dækker hele spektret, fortæller Lars Keld Hansen. 

Derfor har kommunen haft svært ved at lave restriktioner på specifikke områder, når den ikke ved, hvor smitten er værst. Dog har kommunen opfordret til mere afstand, sprit og mundbind, mens man har skruet op for markedsføringen af de nationale tiltag.

Restriktioner på plejehjem

Et område har kommunalpolitikerne valgt at sætte ind på – Ældreområdet.

I forsøget på at beskytte kommunens svageste, så længe smittetrykket er højt, har kommunen valgt at indføre en række restriktioner på plejehjemmene. Det betyder blandt andet, at beboerne kun må få besøg af to faste personer, og usikkerheden stiger hos personalet. 

- Det har stor betydning for de ansatte, fordi de har bekymringer, når de er til private arrangementer. De frygter at slæbe smitte med ind på plejehjemmene, og vores beboere savner selvfølgelig kontakten med deres pårørende, siger Birgitte Nielsen, der er områdeleder for ældreplejen i Lemvig-området.

Selvom det er svært at drive plejehjem for tiden, så vil de i Lemvig ikke sætte næsen op efter at kunne nedlægge restriktionerne lige foreløbigt.

- Vi ved uheldigvis ingenting, for vi ved ikke, hvor længe det varer ved. Vi skal nok ruste os til, at det varer lang tid endnu og finde nogle udveje, som får hverdagen til at fungere, fortæller Birgitte Nielsen

Smittetallet falder langsomt

På gaden i Lemvig tyder det også på, at borgerne har taget restriktionerne til sig.

- Alle sørger for at holde god afstand og bære mundbind. Også udenfor. Der er rigtig mange, der tager hensyn til det, siger Charlotte Arp fra Lomborg.

Festerne, der kickstartede smitten i Lemvig Kommune, har også fået en ende.

- Jeg synes, at folk holder mere afstand og passer mere på, og der er ikke så mange fester og aktiviteter, fortæller Jonas Husum Munksgaard fra Fjaltring.

Selvom smittetallene er høje, så går det i den rigtige retning for den vestjyske kommune. Mandag blev der registreret 48 smittede den seneste uge. Det tal var henholdsvis lørdag og søndag 53 og 51. 

Derfor ser kommunaldirektøren også lys for enden af den mørkerøde corona-tunnel.

- Så længe vi kan se, at tendensen er faldende, så er vi fortrøstningsfulde omkring, at det nok skal lykkedes. Hvis vi retter os efter de nationale tiltag, og vi er gode til at gøre det, så tænker vi, at den faldende tendens fortsætter, siger Lars Keld Hansen.

Det er ikke kun Lemvig blandt de vestjyske kommuner, der har et højt smittetal. Holstebro har det ottende højeste antal smittede per 100.000 indbyggere med 208,5.

2:29