Lemvig er Danmarks bedste til vindenergi

Lemvig er Danmarks bedste til vindenergi fra møller på land. Det viser nye tal fra 2015 som Energistyrelsen har offentliggjort.

Vindmøller

Var alle personbiler i Lemvig Kommune el-biler, kunne de køre jorden rundt otte gange på den strøm, vindmøller i kommunen producerer.

Nye tal fra Energistyrelsen slår nu fast, at Lemvig er den kommune i Danmark, der bedst udnytter vinden og omdanner den til strøm med vindmøller på land. Det skriver Kommunen i en pressemeddelelse.

 

- Vindenergi har i mange år været højt prioriteret her i kommunen. Det høster vi frugterne af nu, siger borgmester Erik Flyvholm og peger på, at Lemvig var den første kommune i landet, der vedtog en plan for udbygning af vindenergi. Det skete i 1996.

 

I alt blev der produceret 475 millioner kWh på land i Lemvig Kommune i 2015. Det er 23.000 kWh per indbygger eller 932.000 kWh per kvadratkilometer.

Det giver Lemvig Kommune en førsteplads i Danmark tæt fulgt af Ringkøbing-Skjern. I det hele taget ser det godt ud for de vestjyske kommuner, hvor Struer indtager en plads som nummer tre.

Ifølge pressemeddelelsen er Lemvig også den eneste kommune, der eksporterer lige så meget energi, som den forbruger. Med andre ord bruger kommunen altså kun halvdelen af den strøm, der produceres i Lemvig.

 

Førende testområde

Lemvig Kommune er Danmarks førende testområde, når det gælder vindmøller.  For nylig blev det klart, at en testsite for offshore vindmøller til 500 millioner kroner etableres i Nissum Bredning. Danmarks førende testcenter for landvindmøller ligger ved Høvsøre drevet af DTU Risø har kørt i flere år.

- Vi vil gerne tiltrække førende forskere, virksomheder og aktører i den spændende branche. Den ny testsite for havvindmøllepark ved Nissum Bredning understreger det yderligere, siger Erik Flyvholm.

 

Strøm fra vindmøller slog i 2015 ny rekord i Danmark. Vindmøller stod for hele 42 procent af det samlede elforbrug i Danmark i fjor. En fremgang på tre procent i forhold til 2014. En forklaring er, at der var ekstraordinært meget blæsevejr i 2015, mens 2014 var et vindmæssigt normalt år, ifølge eksperter på DMI.

 

Vindmøllestrømmens dækning af elforbruget i Danmark er fordoblet siden 2010. Den gang udgjorde den lige over 20 procent.