Landsby-rapport vækker opsigt

Rapport foreslår nedlæggelse af landsbyer. Landsbyborgere er uforstående overfor forslaget.

Uddøende landsbyer bør fjernes. Sådan lyder opfordringen i en opsigtsvækkende rapport til by- og boligminister Carsten Hansen. Rapporten er udarbejdet af Dansk Byplan-laboratorium sammen med syv forskellige kommuner - heriblandt Morsø og Lemvig. Særligt vejkants-landsbyer er i fare for at blive jævnet med jorden.

Paris ved Lemvig er en såkaldt vejkants-landsby. Men indbyggerne i den lille landsby er glade for at bo der.

- Vi kommer hinanden ved uden, at vi overender hinanden. Vi kender hinanden godt - og vi har gadefest hver år, og er der en, der har fødselsdag, så holder de fødselsdag for os alle sammen, siger Mads Andersen, der har boet i landsbyen siden 1947.

Poul Olesen som også bor i Paris er skeptisk overfor rapporten.

- Hvorfor skal alle folk bo inde i byen - det er der ingen grund til, der skal også være nogen ude på landet. Det er herude, der er frisk luft, siger Poul Olesen, der bor i Paris.

Rapport sætter gang i debatten på Christiansborg

Den nye ministerrapport foreslår at nedlægge vejkantsbyer, fordi det er dyrt at holde gang i en skrantende landsby med kommunale serviceydelser som hjemmehjælp og skolebusser.

- De to første instrumenter er, at stå til eller helt at fjerne dem, og det er jeg ikke tilhænger af det der trotylprincip, hvor man springer en landsby i luften. Jeg vil gerne udvikle de her landbyer, siger by- og boligminister Carsten Hansen.

Oppositionen forstår ikke at rapporten har fået liv og mener at regeringen bør tage kraftig afstand til den.

- At en landdistriktsminister, der skal kæmpe landdistrikternes sag, finansirer den her rapport omkring en aktiv nedlukning af landdistrikter eller visse dele af Danmark, det er fuldstændig vanvittig, siger Venstres landdistriktsordfører Thomas Danielsen.