Lærerne i Nørre Nissum er bedre forberedte på seksualundervisning end i resten af landet

En undersøgelse fra Sex og Samfund viser, at kun 13 procent af danske lærere har fået et kursus i seksualundervisning. Det er nemlig frivilligt.

På lærerseminariet i Nørre Nissum tog 65 procent af de studerende sidste år et kursus i seksualundervisning.

Det ligger noget højere end landsgennemsnittet, hvor kun 13 procent vælger at tage et kurset.

- Det er jo ikke fordi, man bliver seksualunderviser på en uge, men man opnår et kompetenceniveau, der gør at man er bevidst om, hvor er det, jeg skal gå ind i den her opgave, og hvordan er det, jeg reflekterer over, mig selv i den her rolle, når jeg selv kommer ud og underviser i det, fortæller David Ipsen, der læser til lærer i Nørre Nissum.

Han mener, at fag som seksualundervisning er lige så vigtigt som de skemalagte fag, og han er derfor glad for at have deltaget i et kursus, der har givet ham flere værktøjer og klæder ham på til undervisning i emner, der kan være sværer at snakke om.

Lærernes bekendtgørelse siger, at der skal tilbydes kurser i blandt andet seksualundervisning, og på seminariet i Lemvig Kommune rydder de kalenderen, så der ikke kommet noget i vejen for de studerende.

- Det har vi gode erfaringer med, for det gør, at vi viser de studerende, at vi er seriøse omkring kurserne, som ligger i bekendtgørelsen. At vi faktisk mener, det er vigtigt for den fulde læreprofil, at de kan varetage de obligatoriske elementer ude i folkeskolen, hvor seksualundervisning er et af dem, fortæller Majbritt Breum Nielsen der er pædagogisk og administrativ leder ved læreruddannelsen i både Nørre Nissum og Skive.

Obligatorisk seksualundervisning

Der kan findes flere årsager til, hvorfor kun 13 procent af landets lærer vælger at tage en kursus i seksualundervisning.

Det er et svært emne at snakke om, kurset er placeret på dårlige tidspunkter, og så er det selvfølgelig også frivilligt.

- Seksualundervisning er et obligatorisk emne, det vil sige, at lærerne skal undervise i det her, men at de så ikke er klædt ordentligt på, er hverken fair overfor eleverne eller lærerne, siger Lene Stavngaard, der er den nationale chef for Sex og Samfund.

Hun mener, at man skal prioritere seksualundervisningen og tager det alvorligt ved at gøre det til en del af grunduddannelsen. Samtidig skal man også sørger for at få fat i de lærere, der allerede er ude i klasseværelserne.

Chefen for Sex og Samfund mener, at god undervisning kan være med til at forebygge mange af de problemer, vi snakker om i samfundet i dag. Ulovlige billede deling, sexisme på arbejdspladser, voldtægter og LGBT-personers trivsel.

- Indholdet er også vigtigt, og derfor skal man kunne planlægge det på skolen. Så sørger man for, at eleverne kommer hele vejen rundt om de emner som seksualundervisning indeholder. Derfor betyder det noget, om lærerne er klædt på, siger hun.


Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Uddannelse.