Kvotekonger har tætte bånd til uafhængige revisorer

Tætte forbindelser mellem revisionsselskab og kvotekongers virksomheder kan være ulovlige, vurderer eksperter.

Det bliver nu sat alvorlige spørgsmålstegn ved kontrollen med flere af de såkaldte kvotekongers virksomhed. Det skriver Politiken.
    
Flere af virksomhedernes foretrukne revisionsselskab, MC Revision, ser ifølge eksperter ud til at overtræde revisionslovens krav om uafhængighed.
    
Det gælder blandt andet virksomheder, der tilhører kvotekongerne John-Anker Hametner Larsen og Henning Kjeldsen.
    
Martin Samuelsen, der er tilsynschef i Erhvervsstyrelsens revisortilsyn, siger til Politiken, at han ikke kan udtale sig om, "hvorvidt vi har indledt en undersøgelse af den pågældende revisor".
    
 Han tilføjer dog, at der ikke en gang må være "indirekte" økonomiske interesser mellem den uafhængige revisionsvirksomhed og dens kunder.
    
Politiken skriver, at MC Revision foretager uafhængig revision for hele ni af storfiskeren John-Anker Hametner Larsens selskaber.
    
Det er selv om John-Anker Hametner Larsen ejer en virksomhed sammen med MC Revisions to ejere.
    
Han sidder også i bestyrelsen i anden virksomhed sammen med den revisor, der hvert år godkender hans virksomheders regnskaber.
    
De tætte forbindelser mellem MC Revision og klienten John-Anker Hametner Larsen indikerer et brud på revisionsloven. Det vurderer flere eksperter, som Politiken har talt med.
    
MC Revision kontrollerer også regnskabet i kvotekongen Henning Kjeldsens selskab Gitte Henning A/S. Selskabet har en årlig omsætning på 250 millioner kroner.
    
På trods af den store omsætning består virksomhedens bestyrelse kun af tre personer. Det er Henning Kjeldsen, Erik Kjeldsen-Henning Kjeldsens far-og Søren Røn Winkel.
    
Det sidste navn er interessant. Selv om det ikke fremgår i virksomhedsregisteret, bekræfter Søren Røn Winkel overfor Politiken, at han er direktør i MC Revision.
    
Det samme oplyser MC Revisions sekretær, og på Søren Røn Winkels offentlige Facebook-profil beskriver han sig selv som "executive director" i MC Revision.
    
Politiken har været i kontakt med begge storfiskere, men ingen af dem ønsker at forholde sig til kritikken.
    
/ritzau/


Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Erhverv.