Kun betalende parter må følge oprensning af Høfde 42: Bjarne frygter for demokratiet med eksperters beslutning

Kun betalende parter ved oprensningen af Høfde 42 må være med i følgegruppen, har Region Midtjylland besluttet. Men det kritiserer en lokal foregangsmand.

Når arbejdet med at rense Høfde 42 går i gang, så mener et flertal blandt partierne i Region Midtjylland, at det kun skal være dem, der betaler for oprensningen, der skal have plads i følgegruppen.

Altså en repræsentant fra Region Midtjylland, Miljøstyrelsen og selskabet Auriga Industries, der er de tidligere ejere af Cheminova-fabrikken.

Men det giver ingen mening, hvis man spørger Bjarne Hansen. 

Han har kæmpet det meste af sit liv på at få fjernet giftdepotet her ved Høfde 42 på Harboøre Tange. Han forstår ikke, hvorfor han ikke må være med i den følgegruppe, der skal holde øje oprensningen, når den går i gang.

- Det er vi kede af, og vi er også kede af, at det ikke er godt for demokratiet eller for samarbejdet og offentlighedens interesse i det hele taget, siger han.

- Det er jo kun dem, der har lavet svineriet, der får lov til at se ned i det, men det var forventeligt. Vi havde en anelse om, at det var sådan, det ville komme til at foregå, fortsætter Bjarne Hansen.

Høfde 42
Foto: Jesper Bach Thomsen / TV MIDTVEST"

Og han er ikke den eneste, der er utilfreds med Region Midtjyllands beslutning om, hvem der må være med  følgegruppen.

- Man sidder overhørig, at der er så bredt et folkevælde, som har interesseret sig for det her meget specielle problem igennem lang tid, og de bliver overhalet indenom, siger Susanne Buch, der er regionrådsmedlem for SF i Region Midtjylland.

Men udpegelsen af følgegruppens medlemmer er helt efter bogen, men formanden for udvalget i regional udvikling i Region Midtjylland:

- Følgegruppen består af eksperter på nøjagtig samme måde, som hvis det var blevet nedsat på et universitetshospital. En ekspertgruppe til at forske i forskningsprojekter, så vil der heller ikke være politikere eller lægmænd i gruppen, siger Jørgen Nørby (V).