Kritiserer sen reaktion fra myndighederne: Frivillige kæmpede for at redde strandet delfin

Lørdag formiddag aflivede Naturstyrelsen en delfin på Vejlby Klit - men det skete alt for sent, mener frivillige.

2:24
En strandet delfin lå i timevis ved Vejlby Klit, inden der ankom hjælp fra Naturstyrelsen med aflivningen

Artiklen er opdateret klokken 16.30 med citater fra Naturstyrelsens vildtkonsulent.


Fra fredag eftermiddag til lørdag formiddag forsøgte en gruppe frivillige at redde en levende delfin, der var strandet på vestkysten ud for Vejlby Klit i Lemvig Kommune.

Flere gange prøvede de at skubbe delfinen ud i vandet igen, og da det ikke lykkedes, hældte de vand over den for at mindske dens lidelser.

 Lørdag formiddag kom en medarbejder fra Naturstyrelsen til stedet, og det hele endte med, at delfinen blev aflivet - men det skete alt for sent, mener en af de frivillige, Rikke Soelberg Hansen.

- Jeg synes, at det er forkert, at sådan et dyr skal ligge og lide i så lang tid, siger hun til TV MIDTVEST.

Rikke Soelberg Hansen var i sommerhus i Vejlby Klit med familien, da hun opdagede delfinen fredag ved 15-tiden. Herefter fik hun fat i andre strandgæster for at få dem til at hjælpe.

- Vi prøvede at trække den ud, men den var så tung, at vi måtte opgive.

Hun lavede herefter et opslag på Facebook, hvor hun efterlyste hjælp, og budskabet nåede vidt omkring. Der er blandt en mand fra Svendborg, der kørte til det vestjyske for at hjælpe.

Rikke Soelberg Hansen fortæller, at de frivillige først kontaktede Dyrenes Beskyttelse, som henviste til Naturstyrelsen. Og selv om kontaktpersonen i Naturstyrelsen lovede at give beskeden videre til rette vedkommende, blev delfinen først aflivet lørdag formiddag.

Delfinen skal nu obduceres for at finde frem til, hvad den fejlede.
Delfinen skal nu obduceres for at finde frem til, hvad den fejlede.
Foto: Oscar Soelberg

Vildtkonsulent fik besked fredag aften

- Nogen vil måske sige, at det er naturens gang, og at man ikke skal forsøge at hjælpe en strandet delfin. Jeg har ikke forstand på delfiner, men hvis man ser et andet stort dyr lide, skal man så bare lade det ligge. Vi følte, at vi stod meget alene, og det var meget ubehageligt, siger hun.

Vildtkonsulent i Naturstyrelsen Vestjylland, Jens Henrik Jakobsen, siger til TV MIDTVEST, at han først fik besked om den strandede delfin fra Dyrenes Beskyttelse klokken 20.07 fredag aften.

- Jeg befandt mig på det tidspunkt i København, og der gik et stykke tid inden jeg fik fat i en af vores folk. Derfor ville det være mørkt, inden vi kunne nå at komme ud på stranden. Jeg havde forventet, at delfinen ville dø af sig selv i løbet af natten, og jeg synes, at vi reagerede hurtigt, da vi lørdag morgen hørte, at den stadig var i live, siger han.

Rikke Soelberg Hansen siger, at hun talte med en medarbejder ved Naturstyrelsen allerede fredag klokken 16.40. Men den oplysning er ikke kommet videre til vildtkonsulenten, siger han.

- Den må være forsvundet et sted i systemet, siger Jens Henrik Jakobsen.

Strandet delfin
Foto: Oscar Soelberg