Kræftrisiko på Harboøre Tange: Vil have minister ind i sagen

SF mener, at borgere i Thyborøn og Harboøre har krav på vished om kræftrisiko. Partiet vil nu have sundhedsministeren ind i sagen.

En undersøgelse har netop vist, at borgere i Thyborøn og Harboøre har større risiko for at blive ramt at bestemte kræftformer.

Derfor vil SF nu have sundhedsministeren ind i sagen, oplyser partiet i en pressemeddelelse.

SF mener, det skal være muligt for borgerne i Thyborøn og Harboøre at blive undersøgt for de udvalgte kræftformer, som undersøgelsen netop har vist, at der er en større risiko for i Thyborøn og Harboøre.

quoteDet er jo en uhyggelig utryghed at bære med sig.

Signe Munk, SF

Partiet har nu spurgt, om sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil tilbyde lokalbefolkningen en screeningundersøgelse for de udvalgte kræftformer.

- Da jeg så studiet, var det tydeligt at borgerne i området har en øget risiko for kræft. Derfor synes jeg, det er på sin plads, at tilbyde dem at blive undersøgt i dag. Hvis det var mig, der stod i den situation, ville det give en enorm stor utryghed. Den vil vi gerne hjælpe borgerne af med, siger Signe Munk, SF's jordforureningsordfører, til TV MIDTVEST.

81 procent højere risiko

Et af de påfaldende træk ved kræftsygdommene, som er konstateret i Thyborøn, er at der blandt både mænd og kvinder har været dobbelt så mange tilfælde af kræft i nyre og urinblære sammenlignet med andre fiskerkommuner.


Derudover havde mænd en 81 procent forhøjet risiko for mavekræft og 52 procent forhøjet risiko for lungekræft, mens kvinder havde 65 procents forhøjet risiko for at udvikle tyktarmskræft.

- Det kan måske redde liv, hvis de lokale borgere kan blive undersøgt, så kræfttilfælde kan opdages tidligt. Derfor skal vi bare have sat gang i de undersøgelser, siger Signe Munk.

Kan ikke påvise sammenhæng

Frem til begyndelsen af 1980'erne deponerede Cheminova kemikalieaffald i jorden på og omkring fabrikken på Harboøre Tange. Derfor er forskerne gået langt tilbage i tiden for at undersøge en eventuel sammenhæng mellem forurening og forekomst af sygdom i Thyborøn.

- Vi kan se, at de mange kræfttilfælde må skyldes noget andet end tobaksrygning, men om det skyldes forurening, det kan vi ikke se ud fra undersøgelsen, siger professor Elsebeth Lynge.

Signe Munk er godt klar over, at der ikke er påvist nogen direkte sammenhæng mellem forurening og kræft i området. Hun fremhæver dog et men:

- Der er omvendt heller ikke andre faktorer, der kan forklare de mange kræfttilfælde. Studiet siger klart, at der er flere tilfælde af kræft i området sammenlignet med de andre kystbyer i undersøgelsen, fastslår SF'eren overfor TV MIDTVEST.

SF har også bedt ministeren svare på, hvad man har gjort for at skærme borgerne for forureningsfare, og om mere kan gøres.