Klimaminister undersøger: Skal ny gigantisk havvindmølle-park ligge ved Nissumfjord

Klimaminister Lars Chr. Lilleholt forsøger at lodde stemningen for en ny gigantisk havvindmølle-park ud for Nissum Fjord.

Danmark skal have tre nye havvindmølleparker, der hver især bliver blandt verdens allerstørste. Måske skal den ene ligge ud for Nissum Fjord.

Venstres Energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt mødes mandag med lokalpolitikere i en række vestkystkommuner. Ministeren skal forsøge at lodde stemningen for eller imod en helt ny og gigantisk stor havvindmølle park. 

- Det er vigtigt at sikre lokal involvering. En havvindmøllepark bidrager med vækst og arbejdspladser lokalt, og møllerne kommer meget langt ud på havet, men de kan ses i klart vejr. Det er derfor rigtig vigtigt for mig, at vi får inddraget kommuner i processen med at finde den bedste placering til den nye havvindmøllepark, siger Han Chr. Lilleholt.   

Her kan du se en oversigt over eksisteren, kommende og mulige havvindmølleparker i Danmark.  Foto: Energi-, forsynings- og klimaministeriet

Danmark skal have tre nye havvindmølleparker, der hver især bliver blandt verdens allerstørste. Den første af disse parker skal levere grøn strøm allerede fra midten af 20erne, og Energiforligskredsen har nu besluttet, at den enten skal opføres i Nordsøen ud for Ringkøbing eller ved Krigers Flak ud for Sjællands østkyst.

Det er vigtigt at sikre lokal involvering. En havvindmøllepark bidrager med vækst og arbejdspladser lokalt, og møllerne kommer meget langt ud på havet, men de kan ses i klart vejr.

Lars Chr. Lilleholt, Energi-, forsynings- og klimaminister, Venstre. 

- Med de to mulige placeringer, som vi udpeger i dag, er vi med til at skubbe havvind i retningen af støttefrihed. Det understreger det enorme potentiale i havvind – ikke bare i Danmark, men i hele verden, sagde Lars Chr. Lilleholt, da de to mulige placeringer blev offentliggjort i midten af december.

00:26

- Det er vigtigt, at vi ikke skal stå og se på nogle lysglimt hele natten. Det er vigtigt, at de bliver slukket, når de ikke skal være tændt. Se her et interview med Kenneth Bro om sagen. 

Luk video

Mangler svar på centrale spørgsmål

En af dem ministeren skal mødes med mandag er viceborgmesteren i Lemvig, socialdemokraten Kenneth Bro. 

- Det er vigtigt at lytte til hvad ministeren har at sige. Vi ved jo ikke præcis hvilket områder der er udpeget, og hvor aktuelt det er at komme op i vores område med nye møller, det bliver også interessant at høre, siger Kenneth Bro. 

Læs også Område ud for den jyske vestkyst i spil til nye havvindmøller

For viceborgmesteren er der en række spørgsmål, der skal klarhed over, før han vil forholde sig endeligt til en ny eventuel havvindmøllepark. 

- Nu har vi jo haft en diskussion om vindmøller på de her kanter før, og det ved ministeren ganske udmærket. Vores borgere er selvfølgelig bekymrede ud fra det, vi har oplevet før. Det borgerne måske er nervøse for, det er de lysglimt, der kan være ude på havet. 

Havvindmøllerne udvikler sig hele tiden. Vindmøllerne i den nye havvindmøllepark bliver de hidtil største.  Foto: Energi-, forsynings- og klimaministeriet

- Selvfølgelig også højden af møllerne og hvordan visualiseringen kommer til at se ud, siger Kenneth Bro. 

- Det er vigtigt, at vi ikke skal stå og se på nogle lysglimt hele natten. Det er vigtigt, at de bliver slukket, når de ikke skal være tændt, siger han.

Senest i slutningen af marts 2019 skal beslutningen om den kommende havvindmølleparks placering træffes, så udbuddet kan komme i gang i juni.