Julen er på trapperne: Ikke alle er med til festen

Den 24. december er lige om hjørnet, og selvom de fleste danskere nok fejrer julen, så har nogen helt valgt den fra.

December er for mange en måned, hvor man samles med familie og venner for at fejre julen, men sådan er det ikke hjemme hos Per Fogsgaard.

- Inden jeg gik over til at holde non-jul, eller hvad man skal kalde det, der holdte jeg jul sammen med min familie, jeg havde den gang, min biologiske familie. Men de fandt hurtigt ud af, at jeg ikke gad det der materialistiske cirkus. Jeg vil gerne være sammen med dem, og jeg vil gerne give dem gaver, men ikke nødvendigvis den 24. december, fortæller han.

quoteDer er da helt sikkert nogen, der synes, jeg er kugleskør, men det må de synes. Det rører mig ikke.

Per Fogsgaard

På adressen i Bremdal er der julefri zone, og der er ikke en eneste kravlenisse eller pebernød at finde hjemme hos Per Fogsgaard.

Han hader ikke julen, men som buddhist er der efterhånden ikke nogen grunde til at fejre en højtid, som han egentlig er ligeglad med.

- Det siger mig bare ikke noget. Så hvorfor skulle jeg bruge tid, krudt og penge på det. Det ville virke lidt mærkeligt og kunstigt, synes jeg. Der er da helt sikkert nogen, der synes, jeg er kugleskør, men det må de synes. Det rører mig ikke, siger han.

Fra julefri zone til julestue

Nogen, der måske ville have svært ved at forstå, at man ikke har lyst til at fejre julen, er den lokale FDF-afdeling i Kibæk.

Lokale FDF medlemmer i julestuen (Jytte Gro Bøndergaard t.v), (Egon Madsen t.h)
Lokale FDF medlemmer i julestuen (Jytte Gro Bøndergaard t.v), (Egon Madsen t.h)
Foto: Sarah Mølsted Andersen, TV MIDTVEST

De har i år arrangeret en alternativ julestue, hvor byens borgere kan komme forbi Kulturmøllen i Kibæk til juletræ, krybbespil og masser af julelys under corona-sikre forhold.

- Det er jo noget, vi har gjort, fordi vi synes, at der skal være jul i Kibæk, fortæller Egon Madsen, der er formand for Kibæk FDF.

Tanken om, at FDF har sørget for, at man kan komme forbi og få en ordentlig dosis med højtid, vækker store følelser i formanden.

Det tog 12 timer for de lokale FDF'ere at få gjort julestuen klar.
Det tog 12 timer for de lokale FDF'ere at få gjort julestuen klar.
Foto: Sarah Mølsted Andersen, TV MIDTVEST

- Puha. Man bliver helt rørstrømsk. Man bliver glad over, at der er nogle kreative ledere i Kibæk FDF, som yder en indsats. Vi vil gerne gøre noget for børnene i Kibæk. Det er sådan set derfor, vi har gjort det, fortæller han med smil på læben og en glædeståre i øjenkrogen.

- Det er jo en mørk tid, hvor vi rykker lidt tættere sammen. Trods corona så tror jeg, at vi kan se lyset, siger Jytte Gro Bøndergaard, der var hjernen bag julestuen.


Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Kultur.