Journalist med særligt bånd til Jane Aamund: - Hun havde stadig en masse på hjerte

En af TV MIDTVESTs tidligere journalister har gennem årene opbygget et bånd til den nu afdøde forfatter og journalist, Jane Aamund.

03:12

Tidligere journalist på TV MIDTVEST, Emilie Grav, har besøgt Jane Aamund syv-otte gange. Her fortæller hun om en forfatter og journalist, der havde lyst til at fortælle historier til det sidste.

Gennem de sidste år af Jane Aamunds liv, har tidligere TV MIDTVEST-journalist, Emilie Grav, lavet flere programmer med forfatteren og journalisten. Tirsdag aften sov hun stille ind på Ankerfjord Hospice, 82 år gammel, og det gør stort indtryk på Emilie Grav dagen derpå.

- Jeg er selvfølgelig rigtig ked af at høre, at Jane Aamund ikke længere er her. Det var en kvinde, der gjorde et enormt stort indtryk på mig, de gange jeg mødte hende. Hun var fuld af liv, selvom hun egentlig var forfærdelig syg og havde mange smerter. Men hun havde stadig meget at byde på og masser af historier, og derfor har det ramt mig at høre, at hun ikke længere er her. 

Hun havde en masse på hjerte stadig, og så længe jeg lever, så længe skriver jeg - sådan forklarede hun det. 

Emilie Grav, tidligere journalist på TV MIDTVEST

De to mødtes første gang under optagelserne til et program i 2014, mens det sidste program, de nåede at lave sammen, blev optaget og sendt på TV MIDTVEST i efteråret sidste år.

Her var Jane Aamund i gang med endnu en bog, der skulle være efterfølgeren til bestselleren "Colorado drømme" fra 1997. Og selvom hun i mange år havde været hårdt ramt af forskellige kræftformer og var fysisk svækket, så havde hun stadig meget på hjerte, fortæller Emilie Grav.

- Hun viste mig flere hundrede sider, hun sad og skrev på, når hun kunne holde til det. Tit skrev hun netop, når hun var meget syg. Hun fortalte, at når hun skrev, havde hun det allerbedst. 

- Hun fortalte, at hun mange var blevet spurgt til, hvornår der kom en fortsættelse, og hvad der så skete videre i det forløb, som hun beskrev i "Colorado drømme", og der sagde hun, at nu var hun klar til at skrive den. Hun syntes ikke, at hun var klog nok, dengang hun egentlig havde skrevet bogen. Men nu var hun klar til at formidle det. Hun havde en masse på hjerte stadig, og så længe jeg lever, så længe skriver jeg - sådan forklarede hun det. 

Ifølge Ritzau nåede Jane Aamund inden jul at aflevere manuskriptet til bogen, der har fået arbejdstitlen "Bjergsted drømme". Forslaget oplyser, at de sammen med familien vil tage stilling til, hvordan og hvornår den sidste bog skal udgives. 

03:54

Video: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Luk video

Jane Aamund har arbejdet som journalist, blandt andet på Berlingske. Hun debuterede som forfatter i 1977 og skrev et hav af bøger, hvoraf den sidste bog udkom sidste år. Det var blandt andet, når der var en ny bog på vej, at Emilie Grav slog vejen forbi Jane Aamunds hjem i Nr. Nissum. 

- Hun værnede om sit journalistiske fag, men hun havde også en holdning på bagkant. Når vi havde bragt et indslag, så vendte hun tilbage, og så mailede vi frem og tilbage. Senest da jeg lavede et program på en halv time med hende, vendte hun tilbage og sagde, at det var godt, og at vi kom omkring mange ting - men hun synes måske, at det var lidt for langt - det blev lidt kedeligt at høre på hende i en halv time.

Kræftsyg i mange år

Jane Aamund var af flere omgange ramt af kræft. Hun fik sin første kræftdiagnose som 33-årig, da hun blev ramt af livmoderhalskræft. I midten af 1990'erne var det en sjælden kræftform i ganen, der slog til. Kort tid efter fik hun brystkræft.

I sine sidste år fik hun indopereret en pacemaker, og hun fik mad igennem en sonde. Alligevel manglede der ikke noget, når forfatteren fik besøg. 

- Når man kom ind ad døren, var hun et stort smil. Der var altid dækket op med et stort traktement - og så snart vi slukkede for kameraet og var færdig med interviewet, så diskede hun op med hjemmebag, selvom hun ikke selv kunne spise det. Selv da hun selv fik sondemad, så havde hun selv sørget for, at der stadig var friskbagte boller og kaffe, siger Emilie Grav, der i dag er ansat som journalist på TV ØST i Vordingborg. 

BLÅ BOG: JANE AAMUND

Født: 8. november 1936, Frederiksberg.

Uddannelse: Korrespondent i engelsk.

Debut: Bag damen stod en Christian. Rhodos, 1977.

Seneste udgivelse: Samtaler om natten. People’sPress, 2018. Erindringsbog.

Litteraturpriser (i udvalg): Bog & Idé-prisen, 1997, 1998, 1999, 2004. De Gyldne Laurbær, 1998. Rektor frk. Ingrid Jespersens Legat, 1998.

 

Bibliografi:

1977: Bag damen stod en Christian

1980: Hvor man spiser og morer sig i 80'erne: med familien, med vennerne og forretningsforbindelserne

1983: Hund i byen

1985: Superkvinderne og de sjældne mænd

1986: Stamritualer for herrer

1987: Huse og signaler

Kunsten at få succes i klatrekampen

1989: Forbrugernes ønskeseddel og landbruget

Klinkevals

1990: Mellem drager og heste i Gentofte

Juliane Jensen

1991: Ældremodellerne og Violklubben

1992: Oven vande

1993: Den gule diligence

1997: Colorado drømme: en roman om den modne passion

Danskernes lille verden

Det kongelige nu: kongefamilien skildret af danske bladtegnere gennem 25 år

Klinkevalstriologien: Klinkevals, Juliane Jensen, Oven vande

Passionen: Ninka interviewer Jane Aamund

1998: Den grønne port: erindringer fra tremmeseng til brudeskammel

1999: Kamæleonen: roman om en kvinde, der er farlig for mænd, men farligst for sig selv

2000: Spøgelset og det mystiske bamsehus

Den hvide verden: erindringer om storm, stille og kærlighed

2001: Colorado drømme ; Kamæleonen : roman om en kvinde, der er farlig for mænd, men farligst for sig selv

Søndags smil: causerier om folk og fæ

2002: Det er vejrets skyld!

Det var en lørdag aften

Vesten for måne

2003: Den grønne port & Den hvide verden

Den irske stemme: fortællinger

2004: Udlængsel

2005: Dyrenes mennesker: fortællinger

Lys i livet

2006: Janes køkken: mad og historier

Lemvigkrøniken: Vesten for måne, Udlængsel

2008: De grønne skove: roman

2009: Smeltediglen: andet bind i slægtskrøniken om de dansk-argentinske indvandrere: roman

2010: Dengang det var sjovt: erindringsglimt

Øjebliksbilleder

2011: Vindue uden udsigt

2013: Naboens søn: roman

2014: Onklerne og deres fruer: erindringsroman

2016: Mine egne veje - i overklassen, der forsvandt: erindringsroman

2018: Samtaler om natten: erindringsroman

 

Kilde: Forfatterweb.dk og Bibliografi.dk

Se mere

Elskede Vestjylland

Jane Aamund flyttede til Lemvig for første gang i 1999, og hun lagde ikke skjul på, hvor meget hun holdt af området. Det gav hende ro, fortalte hun til Emilie Grav.

- Hun fortalte mig, at hver gang hun kom til Jylland, så var det ligesom om, at hun tog en varm jakke på. Hun følte sig lun om hjertet. Hun følte, at folk ville hende. Folk hilste på hende - alle vidste, hvem hun var. 

Læs også Jane Aamund er død: Se tilbage på en forfatter der elskede Vestjylland

- Hun beskrev et sammenhold og en varme, som hun ikke kunne genkende i København. Hun sagde, at derovre var folk stressede og for travle. Der ville folk sig selv mere, end de ville hinanden. Og hun sagde, at i Vestjylland var der et sammenhold, hun ikke kunne finde i København, og det var derfor, hun ville tilbage. Det var derfor, hun faktisk sagde, at her skal jeg leve, og her skal jeg dø. 

Jane Aamunds sygdom udviklede sig til at være alvorlig ved juletid. Hun nåede at være på Ankerfjord Hospice i Hvide Sande i tre uger, inden hun sov stille ind tirsdag aften.

Hele interviewet med Emilie Grav kan ses i toppen af artiklen. 

04:18

Emilie Grav besøgte Jane Aamund, da hun var flyttet til Nørre Nissum. Her var der ro til, at hun igen kunne skrive på en stor roman.

Luk video