Inviterede sjælden ugle til at flytte ind - nu er der unger i kassen

Klaus Dichmann satte en redekasse op i Klosterheden i TV MIDTVEST-programmet Helt Naturligt. Nu er den store hornugle flyttet ind.

Engang imellem kan det godt betale sig at hjælpe naturen lidt på vej.

Det kan formanden for uglegruppen i Dansk Ornitologisk Forening, Klaus Dichmann fra Holstebro, skrive under på.

I marts satte en stor fuglekasse op et sted i Klosterheden mellem Lemvig og Holstebro. Det gjorde han sammen med Rigmor Sams og Dan Hirsch Sørensen fra TV MIDTVEST-programmet Helt Naturligt og Brian Kjølhede fra Naturstyrelsen, og formålet var at få Europas største ugle, stor hornugle, til at flytte ind.

Og det lykkedes. 

Allerede 14 dage efter meldte et hornugle-par sin ankomst, og nu er Klaus Dichmann overbevist om, at der også er unger i reden.

- Det er ret vildt. Jeg har arbejdet med hornugler i mange år og vidste godt, at området er perfekt til formålet. Men når man går efter en bestemt art, og det så lige er den, der flytter ind... det er specielt. En gang imellem har lov til at være heldig, siger Klaus Dichmann.

Klaus Dichmann (tv) sammen med Dan Hirsch Sørensen, Rigmor Sams og Brian Kjølhede fra Naturstyrelsen.
Klaus Dichmann (tv) sammen med Dan Hirsch Sørensen, Rigmor Sams og Brian Kjølhede fra Naturstyrelsen.

Han har mange gange set de vokse fugle ved kassen, men har endnu ikke fået et glimt af ungerne. Alligevel er han overbevist om, at de er der.

- Hunnen ligger så højt, at jeg er sikker på, at der er unger, og det kan ikke være længe, inden de popper op over kanten, siger han.

Stor hornugle var i 100 år udryddet i Danmark, men vendte i 1980erne tilbage som følge af et stort opdræt- og udsætningsprojekt i det nordlige Tyskland.

Fakta om stor hornugle

Se afsnittet af Helt Naturligt, hvor Klaus Dichmann sætter redekassen op i Klosterheden.