Invasiv krabbe opdaget ved Vesterhavet: Kan udkonkurrere lokale arter

En krabbeart fra Kina er blevet spottet i Nissum Fjord, og der er måske grund til bekymring. Den invasive krabbe kan nemlig udkonkurrere det lokale dyreliv.

Det er denne krabat, der kan give store problemer, hvis den får lov at brede sig i de danske fjorde. Og her mener vi krabben, ikke zoologen, der holder den.
Det er denne krabat, der kan give store problemer, hvis den får lov at brede sig i de danske fjorde. Og her mener vi krabben, ikke zoologen, der holder den.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Hvis du aldrig er stødt på den kinesiske uldhåndskrabbe, er det ikke så underligt.

Selvom den i over 100 år har eksisteret i Europa, er der nemlig ingen – eller i hvert fald meget få – af dem i Danmark.

Og sådan skulle det gerne blive ved med at være. Krabben er nemlig blandt de 100 mest invasive arter i verden, og i går blev en af dem fanget i Nissum Fjord.

- Så bliver man da lidt bekymret. Den har den egenskab, at den kan grave ind i brinker og temmelig dybt. Vi risikerer, at der kommer mange flere sammenskred af brinker, og det går jo ud over gydebankerne, siger Gunnar H. Pedersen, der er formand for Holstebro og Omegns Fiskeriforening.

Den røg altså ikke tilbage i vandet i Nissum Fjord, men på en tur længere ind i landet.

Hos Aqua Akvarium og Dyrepark i Silkeborg har de nemlig flere specialister i invasive arter.

- Hvis de slår sig ned i det område, kan de brede sig over uhyggeligt store afstande. Det er lidt skræmmende at høre, at de er kommet helt op i det nordlige Jylland. Så har de jo bredt sig hele vejen op langs Vestkysten, siger Morten Vissing, der er zoolog i Aqua Akvarium og Dyrepark.

Hun-uldhåndskrabberne lægger mellem 200.000 og 750.000 æg, og derfor kan det hurtigt gå rigtig galt, hvis den invasive krabbe ikke stoppes i tide.

I Tyskland har de brugt 80 millioner euro på at bekæmpe og rydde op efter krabben, og det vil man naturligvis gerne undgå i Danmark.

- Nu er der fanget en krabbe, og så skal man nok holde øje med området. Det er i hvert fald vigtigt, at folk, der fisker i Nissum Fjord, holder øje, siger Morten Vissing til TV MIDTVEST.

Krabberne lever både af planter og dyr, og hvis der bliver for mange af dem, vil det få en negativ effekt på det dyreliv, der findes i Nissum Fjord.

Eksemplaret, der fik et lift af TV MIDTVEST til Silkeborg, får lov at udleve sine dage i akvariet sammen med sin invasive fætter: Signalkrebsen.