I Lemvig strikker de sig til integration

Flygtninge og danskere har de sidste par uger mødtes over strikkekunsten for at forbedre integrationen Lemvig. Det blev i dag til en udstilling.

strikning integration
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

I Kammergalleriet i Vestergade har tekstilformidleren, Inge Dorte Graakjær fra Lemvig fået en god idé. Hun vil forbedre integrationen af indvandrer ved hjælp af strikning.

Projektet, der er fået navnet ”Strik i lange baner” går i sin enkelthed ud på, at indvandre og danskere skal mødes over den kreative proces, der finder sted, når man skal lære at maskinstrikke.

Og selvom det kan være svært at forstå hinanden, når man ikke taler sammen sprog, så mener Inge Dorte Graakjær, at strikkekunsten kan hjælpe.

- Kreativt sprog har vi jo alle uanset, om vi er udlændinge eller danskere, eller om vi har forskellige indgangsvinkler til verden.  Alle kan tale en eller anden form for kreativt sprog, siger Inge-Dorte Graakjær.

Med det udgangspunkt har Inge-Dorte Graakjær i løbet af de sidste fire uger lært både jobsøgende danskere og flygtninge at strikke på maskine. Produktet skulle de selv finde på ud fra billeder i lokalområdet.

- Vi gik en hurtig tur i byen, og så så jeg de her brosten slynge sig, og så tænkte jeg, at det kunne være sjovt at bruge dem i mønsteret i mit strik, siger Saad, der er flygtet fra Syrien.

Skib er blevet til tørklæde og vindmøller til trøje. Selvom arbejdet med produkterne har givet udfordringer i processen, så har både tekstilformidler og elever taget udfordringen op med succes.

- Så må man jo lege tegn og gæt, så det gør vi, og så må man jo bruge lidt arme og ben og  tegne sig frem og google translate fungerer også fint, lyder det fra tekstilformidleren.

I dag var det så tid til for første gang at vise værkerne frem ved en fernasering i Kammergalleriet.

Og selvom projektet ikke nødvendigvis betyder nye jobmuligheder, så er både integration, sammenhold og selvtillid blevet styrket gennem den kreative proces.

- Det giver en dejlig følelse indeni, at jeg kan sige, at det har jeg lavet og jeg har fået idéen til det, siger Tanja Rosendahl Fra Harboøre.

Værkerne kan ses den næste uge i Kammergalleriet i Vestergade. Som en del af integrations-idéen vil udstillerne på skift være i galleriet for at fortælle om deres værker.