Få svar på de fem mest stillede spørgsmål om storkereden

Der er stor interesse for storkereden i Bækmarksbro.

Hanstorken Kjeld venter på sin mage fra sidste år, Yvonne. Foto: TV MIDTVEST

OBS: Denne artikel er skrevet, før Yvonne igen landede i storken i Bækmarksbro den 23. april. 

Guide: Storkereden finder du på Holmgårdvej 36 i Flynder.

Lige nu udspiller der sig et langsommeligt, men samtidig intenst drama i Bækmarksbro.

En ensom hanstork ved navn Kjeld har i godt to uger stået i en storkerede, hvor han venter på sin mage Yvonne.

Sidste år slog storkeparret sig ned i reden og blev forældre til lille Fie, men i år lader Yvonne vente på sig. Kjeld har ellers for længst gjort reden klar med nye kviste, og han bruger dagligt timevis på at smukkesere sine fjer, men indtil videre er der desværre ikke andre storke til at sætte pris på hans anstrengelser. Det er der tilgengæld massevis af mennesker, der gør.

Stor interesse for storkereden

Storkereden bliver streamet live, og hver dag følger mange seere med i Kjelds redebyggeri og fjerpleje. TV MIDTVESTs storkeside har indtil videre haft 198.730 besøg, og 90.306 gange er der trykket play på livestreamen.

Læs også Live fra Bækmarksbro: Stork er landet - det er hanstorken Kjeld

- Der er opstået en form for fællesskab i at følge med, og vi er selvfølgelig rigtig glade for interessen. Det er vi jo, fordi vi gerne vil have, at så mange som muligt får et større kendskab til den hvide stork og de vilkår, den har i Danmark, siger Lotte Lykke Stendahl fra storkene.dk.

Hun peger på, at storken altid har haft en særlig status her i landet, og at det måske får flere til at følge med.

- Storken har altid fascineret folk, og der er mange myter og fortællinger knyttet til storken - for eksempel siger man jo, at storkene flyver ud med babyer til folk. Måske hænger det sammen med storkens størrelse, at mange synes, den er mere dragende end de fugle, vi har hjemme i baghaven, siger Lotte Lykke Stendahl.

Få svar på dine storkespørgsmål

TV MIDTVESTs storkeside kan man - udover at følge med i, hvad der sker i reden - stille spørgsmål til storkeeksperterne fra storkene.dk. Vi har samlet de mest stillede storkespørgsmål med svar fra storkeekspert Lotte Lykke Stendahl lige her.

Hvad spiser Kjeld?

Han spiser insekter og frøer - frøer er faktisk storkenes livret. Han kan også finde på at tage mindre gnavere. Vi lægger nogle gange lidt fisk ud til ham for at sikre, at der er et ekstra måltid, hvis det skulle blive svært for ham at finde føde. Det gør det samtidig nemmere at betragte ham på et par meters afstand, og det kan være praktisk, hvis han en dag virker lidt sløj.

Hvad betyder det, når han pudser sine fjer eller roder i reden?

Kjeld er en frygtelig aktiv stork, og han er simpelthen så yngleklar. Han bringer hele tiden materiale med tilbage til reden, og han bygger og bygger. Så når han roder i reden betyder det, at han er klar til, at der snart skal dukke en hunstork op. At han roder meget i sine egne fjer handler om, at de skal være i orden. Fjerene betyder forskellen mellem liv og død for en stork. Sommetider lægger han hovedet bagover og ned på bagpartiet, hvor der sidder en kirtel, som afgiver en olie, som han bruger til at imprægnere fjerene med. Det bruger han meget tid på.​​​

Hvad sker der, hvis Yvonne ikke dukker op?

Kjeld vil sandsynligvis begynde at blive rastløs, og så forestiller vi os, at han vil forsøge at tage nogle gode lange flyveture rundt i alle retninger og se, om han kan støve en anden hunstork op. Hvis han kan finde en kønsmoden hun, og hvis vi er heldige, så vil hun følge efter ham til Bækmarksbro. Han skal flyve rigtig langt, men det er ikke umuligt. Finder han ikke en, så er det tvivlsomt, om han vender tilbage til reden næste år.

Kan Yvonne finde reden igen?

Det kan hun helt sikkert. Hun styrer lige efter reden - der er ikke noget med svinkeærinder i Fredericia eller i Bording på vejen. Hendes instinkter er meget stærke, og kompasset er indstillet direkte efter reden i Bækmarksbro.

Er Yvonne død?

Hvis hun ikke kommer, så er hun sandsynligvis omkommet. Enten under trækket nordpå eller også er hun blevet syg og død af en maveinfektion eller noget i den retning. Senest den 10. maj skal hun være kommet, så de kan starte parringen. Hun kan også godt komme senere end det, men så er det tvivlsomt, om de kan nå at få unger på vingerne denne sæson.

 

Ekspert: Der er stadig håb

Mange af spørgsmålene til storkeeksperterne handler lige nu om, hvor Yvonne bliver af, og om hun overhovedet kommer til Bækmarksbro i år. Lotte Lykke Stendahl kan godt forstå, at folk er begyndt at blive bekymrede, men hun maner alligevel til besindighed.

Der er stadig håb for, at Yvonne kan nå at komme og lave storkeunger med Kjeld i år. Og hvis Yvonne dukker op, så vil det være nogle helt andre spørgsmål, der bliver stillet til os.

Lotte Lykke Stendahl, storkene.dk

- Der er stadigvæk mange storke undervejs sydfra. Det ved vi fra observationsrapporter fra blandt andet Balkan. Så vi synes, det er alt for tidligt at give op. Der er stadig håb for, at Yvonne kan nå at komme og lave storkeunger med Kjeld i år. Og hvis Yvonne dukker op, så vil det være nogle helt andre spørgsmål, der bliver stillet til os, siger hun.

Sidste år var første gang storkeparret Kjeld og Yvonne bosatte sig i reden i Bækmarksbro. Her dukkede de først op den 23. april. I år ankom Keld til reden den 6. april.

01:36

Den 6. april landede hanstorken i reden i Bækmarksbro. Og her venter den på sin mage.

Luk video