Hullet asfalt er løsningen på fremtidens oversvømmelser

En ny type asfalt er lagt ud på parkeringspladsen ved Klimatorium i Lemvig. Asfalten er hullet, og det betyder, at vandet løber lige igennem i stedet for at samles ovenpå.

Fremtidige skybrud kan bare komme an. I Lemvig har de nemlig tilpasset sig klimaet.

Klimatorium har netop fået anlagt deres nye parkeringsplads, og her er klimatilpasning i den grad tænkt ind. Asfalten er hullet, og derfor bliver store regnmængder ikke noget problem.

quoteDet skal regne rigtig, rigtig meget, inden vi når toppen her.

Michael Brask, Projektchef, NCC Industry A/S

- Det her er det, vi kalder en permeabel asfalt, og det er i princippet en hullet asfalt, hvor vandet, i stedet for som på traditionel asfalt render af på overfalden, så løber vandet igennem asfalten her, forklarer Michael Brask, der er projektchef i NCC Industry A/S.

Den nye klimaasfalt består af et lag særligt drænende grus og to lag hullet asfalt, og den er udviklet til at kunne optage store mængder vand ved eksempelvis skybrud.

- Det skal regne rigtig, rigtig meget, inden vi når toppen her, forsikrer Michael Brask.

Parkeringsplads som udstilling

Udover at fungere som parkeringsplads for Klimatoriets ansatte og gæster, så skal det nye asfalt også være en del af udstillingen i Klimatorium.

- Ved at have det lige uden for huset, jamen så er det muligt at vise de klimaturister, der kommer til området, hvad gør vi så i praksis, siger Lars Holmegaard, der er direktør i Klimatorium.   

Selvom asfalten er sikret mod fremtidens klima, så er det ikke uden udfordringer at benytte asfalt med huller.

- Når vi snakker åben asfalt, så er der en drift af den, og det betyder, at vi én gang om året skal ud og rense det her skidt op, der vil sidde nede i de her små huller, siger Michael Brask fra NCC Industry A/S.

Klimatorium regner med at være klar til indvielse i midten af november.