Høfde 42: Miljøforkæmper kalder mulig regionslukning for katastrofe

Bjarne Hansen fra Thyborøn har i årtier kæmpet for en oprydning af den forurenede Høfde 42. Hvis regionerne nedlægges, vil ansvaret overgå til staten, og det frygter miljøforkæmperen forhaler sagen.

Miljøforkæmper Bjarne Hansen fra Thyborøn har i årtier kæmpet for en oprydning af Høfde 42. Nu frygter han, at oprydningen bliver forsinket af regeringens planer om at lukke regionerne.
Miljøforkæmper Bjarne Hansen fra Thyborøn har i årtier kæmpet for en oprydning af Høfde 42. Nu frygter han, at oprydningen bliver forsinket af regeringens planer om at lukke regionerne.
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

Med regeringens nye sundhedsreform er der lagt op til, at regionerne nedlægges, og det kommer til at få betydning for mere end sundhedsområdet. Regionerne har nemlig også ansvaret for jordforureninger, og hvis reformen bliver vedtaget, overgår det til staten og Miljøministeriet.

Det vækker bekymring hos en af dem, der i årevis har kæmpet for at få ryddet op på den forurenede grund ved Cheminova og Høfde 42 ved Harboøre. 

- Det er en katastrofe, at det skal lægges over til staten. Nu har vi i ti år forsøgt at få kontakt med staten og få dem til at forstå, at vi skal have ryddet op her på Høfde 42, siger miljøforkæmperen Bjarne Hansen fra Thyborøn. 

Regeringen vil i sundhedsudspillet tilføre en halv milliard kroner til de såkaldte generationsforureninger, som der findes ni af rundt i landet. De er kendetegnet ved, at de koster mere end 50 millioner kroner at få ryddet op og det indebærer blandt andet grunden ved Grindstedværket og så grunden ved kemikaliefabrikken Cheminova og det nærliggende Høfde 42, hvor fabrikken og flere andre aktører med statens godkendelse deponerede giftige affaldsstoffer i 1950- og 60'erne.

Udvalgsformand deler bekymring

Formanden for Udvalg for Regional Udvikling i Region Midtjylland, Jørgen Nørby (V), frygter også, at regeringens sundhedsreform risikerer at forhale processen med at få oprenset depotet, hvor der netop nu er to forsøg i gang i området. Han forventer, at der bliver styr på oprydningen af Høfde 42, inden en mulig lukning af regionerne overhovedet bliver en realitet. 

- Vi er undervejs derude med processer, der gør, at der kan ryddes op. Og vi har en klar aftale med regeringen om, at i 2019 skal man gå i gang med det. Så jeg kan ikke acceptere og tror heller ikke på - ud fra hvad der er lovet fra regeringen - at det her er en proces, der skal udsættes yderligere. For hvis det er det, er det dybt kritisabelt, lyder det fra Jørgen Nørby. 

Han er overbevist om, at de 500 millioner som statsminister Lars Løkke Rasmussen nævner i sundshedsudspillet møntet til jordforurening, dermed får ben at gå på, længe inden en ny sundhedsreform træder i kraft.

- Jeg opfatter det her som om, at pengene er klar uanset hvem, der er regering efter et folketingsvalg. Og så tror jeg på, at nu vil man have ryddet op, og det kan ikke gå hurtigt nok, siger Jørgen Nørby. 

Staten skal løfte opgaven - men den bliver ikke forsinket

Ifølge folketingspolitiker Thomas Danielsen fra Venstre, der er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget, er det helt oplagt, at staten overtager området fra regionerne. Ifølge ham har regionerne selv givet udtryk for, at de ikke kan løfte opgaven. Han afviser, at en mulig lukning af regionerne kommer til at forsinke processen.

- De aftaler der er indgået mellem stat, region og kommune omkring Høfde 42, dem fastholder vi. Så det kommer ikke til at ændre på noget. Se de forsøg der er i gang på Høfde 42, dem fortsætter vi med at færdiggøre, og de viser i øjeblikket nogle fantastiske resultater, fastslår Thomas Danielsen. 

Politikeren understreger, at de forurenede områder har en høj prioritet hos regeringen.  

- Det, der er vigtigt for os, er at få lavet en mere samlet national plan for forureningerne. Der har regionerne gjort et stort arbejde med at samle overblikket, men i forhold til at håndtere selve oprydningen, der har regionerne en udfordring, siger han.

Bjarne Hansen roser den nuværende dialog med regionen omkring oprydningen af Høfde 42. Han mangler derimod at se handling fra statens side, før han tror på, at en endelig oprydning af Høfde 42 bliver en realitet.

- Jeg har på fornemmelsen, at det er for at lukke kæften på os, at de rykker det fra regionen til staten, så de kan få ro på diskussionen igen og glemme det. Det er en måde at slå debatten ihjel. Vi får det godt nok svært, hvis vi skal helt til København, hver gang vi skal snakke med nogen om det, lyder det bekymret fra miljøforkæmperen. 

2:16