Historisk opgravning af giftdepot: Derfor kræver det beskyttelse

I dag graves 130 tons forurenet jord op fra Høfde 42 ved Harboøre. Det skal indgå i to forsøg på at rense jorden for giftstoffer. Men hvor farlig og giftig er den forurenede jord egentlig?

PÅBUD: BRUG PERSONLIGE VÆRNEMIDLER

 
 
Foto: Anders Davidsen

Sådan står der tydeligt på et skilt ved det indhegnede område omkring Høfde 42 ved Harboøre Tange. 

quoteMan er ikke i tvivl om, at man har at gøre med meget forurenet jord. Det kan vi både måle, se og lugte. 

Jacob Steffensen, Projektansvarlig for opgravning

Folkene bag hegnet har grå dragter på og er beskyttet fra top til tå. Og det er en alvorlig forurening og opgravning, som Jacob Steffensen er ansvarlig for på vegne af Region Midtjylland.

- Det er måske noget af det allergiftigste jord, vi har herhjemme, lyder det fra ham, inden han i fuld beskyttelse er på vej ind i området, som har krævet mange timers forberedelse at gøre klar til opgravningen. 

- Det har været et stort projekt, hvor vi har skulle planlægge rigtig godt, hvordan tingene skal udføres herude. Der er blandt andet rigtig meget arbejdsmiljø og sikkerhed, som skal være på plads, når man graver den her type forurenet jord, konstaterer han. 

Yderst farlige kemikalier

Det er ikke for sjov, at medarbejderne som har med opgravningen at gøre er beskyttet af både kemiresistente dragter, handsker, støvler og masker. De har fundet over 100 forskellige skadelige stoffer i området ved Høfde 42. Han fremhæver blandt andet mængden af kviksølv, som er dobbelt så højt som grænseværdien. Men også flere af pesticiderne er dødeligt farlige for mennesker. 

Forseglede containere med forurenet sandjord skal transporteres til Cheminovas område ved Rønland for at indgå i et nyt forsøg oprensningsforsøg. 
Forseglede containere med forurenet sandjord skal transporteres til Cheminovas område ved Rønland for at indgå i et nyt forsøg oprensningsforsøg. 
Foto: Anders Davidsen

- Der er jo blandt andet parathion, som er et pesticid, som har været brugt og nu har været forbudt i en del år. Det skal man være meget påpasselig med at håndtere, fastslår han. 

Han understreger, at det derfor er meget vigtigt, at man ikke får den forurenede jord på kroppen eller direkte indånder gasserne fra jorden. 

Miljøforkæmper: Historisk dag

quoteJeg går glad i min seng i aften.

Bjarne Hansen, Miljøforkæmper, Thyborøn

Miljøforkæmper Bjarne Hansen fra Thyborøn har i årevis kæmpet for at få politikerne til at tage ansvar for oprensningen af området ved Høfde 42. At se gravemaskinerne i dag er derfor et dejligt og historisk syn.

- Det er en form for klimaks på mange års kamp for at få det her af vejen. Nu er vi i hvert fald så vidt, som vi aldrig har været før, så jeg kan ikke være andet end positiv, siger Bjarne Hansen.

Bjarne Hansen fra Thyborøn har i mange år kæmpet for at få fjernet giftdepotet ved Høfde 42.
Bjarne Hansen fra Thyborøn har i mange år kæmpet for at få fjernet giftdepotet ved Høfde 42.
Foto: Anders Davidsen

Han har nu et håb om, at forsøgene med oprensningen vil blive en succes, så politikerne forhåbentlig kan finde pengene til at rense resten af giftdepotet. Det vil for ham kunne toppe en ellers historisk dag.

- Den dag, man siger, at nu skal vi have alt det her væk, den bliver større. Den dag giver jeg kaffe, siger han med et smil. 

Hvad er parathion

 

Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Miljø.