Gravsten kan ryge på porten: Uforståeligt, lyder det fra lokalarkiv

Det koster penge at vedligeholde området ved de gamle gravsten. Derfor vil menighedsrådet sløjfe en tredjedel af dem.

2:23
De helt gamle gravsten ved Lomborg Kirke skal væk, fordi de roder - og fordi der ikke længere bliver betalt for at have dem stående.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Én ting er sikkert: Vi skal alle dø.

Om det udsagn også gør sig gældende for gravsten er lige nu én af årsagerne til en twist mellem Lomborg-Rom Menighedsråd og Lokalhistorik Arkiv i Lomborg og Ramme.

På kirkegården ved landsbykirken, der ligger syd for Lemvig, har menighedsrådet besluttet at fjerne en tredjedel af de gamle gravsten, som familier og efterkommere ikke længere betaler for.

- Der er masser af plads på kirkegården, men arealet skal vedligeholdes, forklarer Grete Bækgaard Thomsen, der er formand i Lomborg-Rom Menighedsråd.

Menighedsrådet har derfor besluttet at spare på udgifterne ved at bortskaffe en del af de gravsten, der ikke klassificeres som bevaringsværdige. På den måde undgår man blandt andet at bruge penge på sikring af de aldrende sten.

Forslaget møder dog kritik fra Lokalhistorisk Arkiv i Lomborg og Ramme.

- Jeg forstår det ikke, når der er plads, siger arkivets formand Lina Madsen, der stiller sig uforstående overfor beslutningen, der blev meldt ud i lokalavisen. 

En løsning er måske fundet

Menighedsrådet har bedt det lokalhistoriske arkiv vurdere hvilke sten, der er bevaringsværdige - og dermed også hvilke der bør kasseres. 

Den opgave falder dog ikke i god jord.

- Det bliver meget svært. 

- Jeg vil ikke vælge nogle ud og sige, at de er mindre værd end andre, lyder det fra Lina Madsen.

Hos menighedsrådet anerkender man problematikken. Man har derfor lyttet til kritikken fra Lokalhistorisk Arkiv i Lomborg og Ramme.

Det betyder, at menighedsrådsformanden nu er ved at undersøge, hvordan kirken er dækket af dens forsikringer, hvis frivillige vælger at passe de aldrende sten.

- Vi skal have lavet en samarbejdsaftale, så de frivillige og gravere kan arbejde godt sammen, lyder det fra Grete Bækgaard Thomsen.