God trivsel i fokus: Skole halverer elevernes fravær

Ramme Skole i Lemvig Kommune er med få, effektive midler nået ned på en fraværsprocent på 3.

2:00
På Ramme Skole har man haft øget fokus på elevernes trivsel med stor succes.
Foto: Ditte Georg Poulsen, TV MIDTVEST

Med en målrettet indsats er det muligt at nedbringe fraværet blandt eleverne i folkeskolen markant. 

Sådan lyder erfaringerne fra den lille Ramme Skole i Lemvig Kommune. På tre år er det lykkedes skolen at nedbringe fraværet blandt de 99 elever fra 6,1 til 3 procent i 2021/2022. 

- Vi er rigtigt, rigtigt stolte af, at vi har fået det så langt ned, siger skoleleder Søren Schmidt. 

Det er få, men effektive virkemidler, der er forklaringen på det markante fald. Det drejer sig om at sætte elevernes trivsel i fokus med blandt andet elevsamtaler, synlige lærere i frikvartererne og dialog med forældrene. Og dertil kommer et samarbejde med Lemvig Kommunes fraværskonsulent.

Skolen opererer blandt andet med det, man kalder alarmlister, hvor man holder øje med elevernes fravær.

- Hvis der er 10 procents fravær, vil klasselæreren gå i dialog med forældrene og høre, hvad vi kan gøre for at hjælpe. Og hvis den ryger over 15 procent, er jeg inde over i samarbejde med vores fraværskonsulent, siger skolelederen.

Han peger på, at fravær ikke kun indebærer risikoen for at sakke bagud på det faglige. Eleverne går også glip af noget socialt, og indsatsen mod fravær indebærer også et tæt samarbejde med elevrådet.

- Der vil altid være fravær på en skole. Der er sygdom, og så er der nogle, der skal have fri til ferie eller en tid hos tandlægen. Derfor kommer vi aldrig ned på nul procent. Vores opgave er at fortsætte det gode samarbejde, så vi bliver ved med at have lave tal, siger Søren Schmidt.