Gert har fundet en sjælden skat fra smedjen: - Det er simpelthen et mirakel

En gruppe entusiaster har fået adgang til et gammelt smedeværksted, der er fyldt med 100 års smedehistorie.

Gert Aage Christensen kan slet ikke få armene ned.

For to dage siden fik den rutinerede smed adgang til et gammelt værksted sammen med en flok smedeentusiaster.

Her gemte sig en masse gamle redskaber, som fortæller 100 års smedehistorie.

- Jublen og begejstringen ville ingen ende tage, da vi fik det overdraget i tirsdags. Det er en guldgrube. Det er en skat, man har fundet her, siger Gert Aage Christensen, der også er Smed og Engagementschef, Serup Smedje. 

quoteDet er et mirakel. For alle tingene her er uvurderlige. De kan ikke erstattes

Gert Aage Christensen, Smed og Engagementschef, Serup Smedje. 

Redskaber fra en svunden tid 

Smederedskaberne har stået gemt væk i et baglokale hos Dansk Metal i Lemvig. Gert Aage Christensen og de andre ildsjæle fra Serup Smedje var dem, der fik lov til at åbne ind til skatkammeret for første gang i 50 år.

- Da vi kom herud, kunne jeg næsten ikke komme ind ad døren. Der var fyldt med sort spindelvæv over det hele, fortæller Gert Aage Christensen, der har svært ved at skjule sin begejstring.

Et af fundene er dette gamle bor, der udelukkende drives af håndkraft.
Et af fundene er dette gamle bor, der udelukkende drives af håndkraft.
Foto: Jørgen Ahler

- Det er et mirakel. For alle tingene her er uvurderlige. De kan ikke erstattes, siger han.

Blandt de gamle redskaber er blandt andet fræsemaskiner, drejebænke og en håndsav.

Mange af redskaberne er fra en tid, hvor det hele foregik manuelt. Der er for eksempel gamle boremaskiner, hvor man manuelt skal dreje på et håndtag for at bore.

Det var hårdt arbejde, lyder det fra den rutinerede smed.

- Det eneste, en smed kommer nemt til, er navleuld og lommeuld. Resten kræver muskelkraft. Alt under 100 kilo er feminint, når man er smed, siger Gert Aage Christensen med et smil.

Skal holde historien i live

Alt det fundne værktøj vil blive udstillet på Serup Smedje, der fungerer som et smedemuseum.

- Det er simpelthen klenodier uden lige, som jeg elsker at gå og vedligeholde, sætte i stand og få til at køre optimalt, så vores ungdom kan se, hvad bedstefar og oldefar gik og lavede, siger han.

Gert Aage Christensen har også fundet denne gamle esse. Førhen var det lærlingens job at få godt gang i essen, inden mester mødte ind, fortæller Gert Aage Christensen.
Gert Aage Christensen har også fundet denne gamle esse. Førhen var det lærlingens job at få godt gang i essen, inden mester mødte ind, fortæller Gert Aage Christensen.
Foto: Jørgen Ahler

Begejstringen over fundet af de gamle redskaber skyldes da også i høj grad, at han håber, de kan være med til at holde historien om håndværket i live. 

- Den her tid svinder ud. Der er ingen, der vil stå og svinge en ambolt i otte timer mere. Det er et ædelt håndværk, der uddør fuldstændigt, hvis viden om faget ikke bliver bevaret, og det kan de her maskiner hjælpe med, siger Gert Aage Christensen.

Gert Aage Christensen og de andre fra Serup Smedje forventer at have alle de gamle fund klar til fremvisning til næste år. 

 

Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Livsstil.