Frygt for kollaps af giftdepot

Inden længe skal politikerne i Region Midtjylland beslutte, hvad der skal ske med giftforureningen ved Høfde 42 på Harboøre Tange. En lokal mand frygter for konsekvenserne, hvis ikke giften bliver fjernet.

Eksperter har de seneste mange år arbejdet på at finde flere løsninger på, hvordan Høfde 42 på Harboøre Tange kan renses. Hvis giften ikke bliver fjernet, kan det få alvorlige konsekvenser, mener en lokal mand.

- Det er en tikkende bombe. Der er ingen steder i Danmark, hvor der ligger så meget gift så tæt på havet. Det kan blive en miljøkatastrofe, der siger Spar Es, fortæller Bjarne Hansen fra Thyborøn.

Forskellige muligheder

Eksperterne er kommet frem til tre metoder, der kan fjerne forureningen. Prisen på disse rensningsmodeller koster fra 75 og op til 200 millioner. Den fjerde løsning er at lade kemikalierne ligger, som vil koste en vedligeholdelse på én million om året.

- Mange år fremad har vi en rigtig god beskyttelse af depotet, men jeg tror ikke, det vil være en god løsning på sigt bare at efterlade forureningen og overlade det til de efterfølgende generationer. Jeg synes, vi skal gøre noget ved den nu og her, siger Morten Bondgaard, der er projektansvarlig for Høfde 42 i Region Midtjylland.

Lige nu deler Region Midtjylland udgifterne på Harboøre Tange med Miljøstyrelsen. Alligevel har formand for Region Midtjylland Bent Hansen (S) svært ved at forestille sig, at regionen kan finde penge til at rense Høfde 42.

02:13 Luk video