Forsvarer om storfiskers frikendelse: - Det er en sejr for retssikkerheden

Henning Kjeldsen er mandag blevet frifundet ved landsretten i sagen om kvotefusk. Afgørelsen kommer ikke bag på storfiskerens forsvarsadvokat.

Henning Kjeldsen bor i dag i Skagen, men er født og opvokset i Thyborøn.
Henning Kjeldsen bor i dag i Skagen, men er født og opvokset i Thyborøn.
Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Danmarks rigeste fisker har alligevel ikke fusket med fiskekvoter og slipper for at betale mere end 200 millioner kroner i konfiskation og bøde.

Det står klart mandag, hvor Vestre Landsret har frifundet Henning Kjeldsen og de øvrige tiltalte.

- Det er en vigtig markering og en sejr for retssikkerheden, siger Olaf Koktvedgaard, som har repræsenteret de tiltalte fiskere i sagen, herunder Henning Kjeldsen.

Ikke lovhjemmel til straf

I alt var 10 personer tiltalt i sagen, blandt andre Henning Kjeldsens hustru og stedsøn.

Ifølge anklagemyndigheden havde stråmænd erhvervet sig fiskekvoter i selskaber, der i virkeligheden var kontrolleret af Henning Kjeldsen, mente Bagmandspolitiet, som førte sagen.

Ni blev i byretten tildelt en bødestraf, og for Henning Kjeldsens vedkommende lød bøden på 54 millioner kroner. Derudover blev han idømt en konfiskationskrav på 162,5 millioner kroner.

Det blev afgjort ved Retten i Holstebro den 17. december 2021.

Men mandag er landsretten altså nået frem til, at der ikke er hjemmel i lovgivningen til at straffe hverken fiskerne eller Henning Kjeldsens revisor og advokat, som også begge var blevet idømt millionbøder.

- De har lavet en meget grundig vurdering af, om der i de hele taget var grundlag for at rejse sagen, og det var de uenige i. Det er et helt grundlæggende retssikkerhedsprincip, der er håndhævet fra landsrettens side, siger Olaf Koktvedgaard.

Overvejer krav om godtgørelse

Henning Kjeldsen og de øvrige fiskere var selv mødt op i retssalen for at følge dagens afgørelse, som de modtog med ’glæde og lettelse’, fortæller forsvarsadvokaten.

- Det har været et forløb på fire år, og det har selvfølgelig været belastende. Det har ikke været en fornøjelse, men afgørelsen har været lang tid undervejs, hvor fiskerne har følt sig uskyldige, og det er det, de har fået landsrettens ord for nu.

Olaf Koktvedgaard siger, at de nu vil overveje at rejse et godtgørelseskrav for de op mod 50 dage, fiskerne har brugt i retten, som de kunne have brugt på havet.

Henning Kjeldsen fik ved sin dom i byretten sidste år ikke frataget sin ret til at fiske, og han ejer stadig en betydelig del af de danske fiskekvoter.

Men med dommen fra sidste år blev planerne om at drive fiskeri i Norge alligevel spoleret, skriver Nordjyske.

Fiskedirektoratet i Norge nægtede egentlig Henning Kjeldsen at investere i norsk fiskeri. Men direktoratet ville tage stilling til sagen igen, når ankesagen i Danmark var afgjort.