Forslag: skrotpræmie til huse der ikke kan sælges

Dansk Byplanlaboratorium foreslår nu en skrotpræmie til huse, der ikke kan sælges. Kommuner i landsdelen positive overfor ideen.

Betal husejere i de mest trængte landsbyer en skrotpræmie på 100.000 kroner, så huset kan rives ned. Sådan lyder forslaget til Folketinget fra Dansk Byplanlaboratorium.

- Alt for mange huse forfalder, fordi de ikke kan sælges. En præmie vil kunne hjælpe mange videre. Så kan kommunen derefter rive huset ned, siger projektleder i Dansk Byplanlaboratorium Christian Broen.

Kommuner positive

Lemvig og Morsø kommune har sammen med fem andre kommuner samarbejdet med Byplanlaboratoriet, om at give et bud på fremtiden for de mange landsbyer, hvor husene ligger tæt ud til vejkanten.

I Morsø kommune hilser borgmesteren forslaget velkommen.

- Umiddelbart kan det jo lyde lidt utiltalende med en skrotpræmie på sit hus. Men så længe der er tale om en frivillig ordning, når man står og ikke kan sælge sit hus, så synes jeg det lyder som en fin ide. Så kan man altid diskutere om 100.000 kroner er for lidt, siger Venstre Borgmester i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen.

Og i Lemvig er de enige:

- Vi ser positivt på det, hvis man på nationalt plan vil være med til at rydde op. Dog vil jeg nok sige, at en præmie på 100.000 kroner er lidt for unuanceret, siger Direktør for Teknik- og Miljø i Lemvig Kommune, Claus Borg.

Christian Broen vurderer at cirka 100 af landsbyerne over en årrække helt skal rives ned, mens det i andre byer vil være nødvendigt at rive flere huse ned for at undgå forfald. Til det foreslår Byplanlaboratoriet skrotningspræmien på 100.000 kroner, til at hjælpe husejerne videre.