Formand med frygt: Oprydning af forurening kan komme til at tage længere tid

Hvis staten overtager oprydningsarbejdet af generationsforureningen, kan det i værste tilfælde tage længere tid, inden jorden igen er ren, frygter formanden for regional udvikling.

Regeringen og DF vil sætte skub i oprydningen af forurenet jord på blandt andet Cheminovas fabriksgrunde og Høfde 42.

Det er svært at være uenig i, at tempoet skal sættes op, lyder det fra Jørgen Nørby (V), der er formand for Udvalget for Regional Udvikling.

Men han frygter dog, at det potentielt kan komme til at tage endnu længere tid at rense jorden, hvis staten skal overtage opgaven fra regionerne.

- Jeg er bange for, at vi kan komme til at se mange år ud i fremtiden, inden der overhovedet sker noget.

- Jeg synes umiddelbart, opgaven ligger godt ude i regionerne. Det er her, vi har viden, og det er her, vi har opsamlet erfaring omkring oprydningen, siger Jørgen Nørby.

Regionen er klar til opgaven – men mangler penge

Region Midtjylland har årligt 40 millioner kroner på budgettet til oprydning af forurening. Og da jorden omkring Cheminova og Høfde 42 ifølge Jørgen Nørby koster mellem 200 og 250 millioner kroner at rengøre, er der lange udsigter til udbedringer af generationsforureningen.

Jørgen Nørby mener, der er tid at spare, hvis regionens knowhow på området bruges, så det ikke er nye folk, som skal sættes ind i tingene.

Han påpeger også, at regionen er klar til at gå i gang med opgaven med det samme, hvis der følger penge med.

- Det er i og for sig ligegyldigt, hvor pengene kommer fra (Regionen eller staten, red.) og hvem, der rydder op. Bare vi kommer i gang nu. Den forurening vi har herude er så udsat, at der ikke er tid til at tøve længere.

Finansminister Kristian Jensen og Dansk Folkeparti forventer at offentliggøre delaftalen i Sundhedsreformen, der handler om jord og forurening senere søndag.

 

Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Miljø.