Folketingsmedlem om kystsikring: Det er en meget gunstig fordeling for kommunerne

Fire kommuner vil have flere penge til kystsikring fra staten. Thomas Danielsen forstår bekymringen, men kalder den nuværende aftale for gunstig.

Staten skal betale mere for at beskytte den vestjyske kyst, lyder det i dag fra fire kommuner.

De mener, at der er brug for en meget mere effektiv indsats, hvis den jyske vestkyst skal sikres mod gennembrud.

Det drejer sig om kommunerne Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Lemvig og Thisted, der siden 1980 har samarbejdet med staten om at sikre kysten fra Lodberg i Sydthy til Nymindegab i den såkaldte fællesaftale.

Den sidste fællesaftale blev indgået i 2014. Staten betaler 85,5 millioner kroner om året, mens Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Lemvig og Thisted kommuner bidrager med i alt 10,3 millioner.

Nu vil kommunerne have staten til at betale mere, mens Venstres folketingsmedlem og medlem af miljø- og fødevareudvalget Thomas Danielsen kalder den nuværende fordeling for gunstig.

- Det er en meget gunstig fordeling for kommunerne. Der er i hvert fald mange kommuner i landet, som gerne vil have den model. Staten betaler omkring halvfems procent, og kommunerne betaler 10 procent, fortæller han.

quoteVi accepterer ikke et gennembrud i forbindelse med de her strækninger

Thomas Danielsen, medlem af miljø- og fødevareudvalget, Venstre

Intet gennembrud

Thomas Danielsen fortæller dog, at han godt forstår kommunernes ønsker, og han vil ikke udelukke, at noget vil blive ændret.

- Det er nogle forhandlinger, som kommer til at være placeret sammen med finanslovsforhandlingerne. Så hvad det udmunder i, det kan jeg jo ikke svare på. Men jeg har fuld forståelse for deres ønsker og deres bekymringer, siger han.

Han fortæller, at de ikke skal frygte at vandet bryder igennem.

- Det er en særlig udfordring på vestkysten, at kysten trækker sig otte meter tilbage hvert eneste år. Derfor sandfodrer vi alt, hvad vi kan. Det er forbundet med nogle store økonomiske omkostninger, og de bekymringer der er for, at vestkysten skal bryde igennem har jeg fuld forståelse for. Vi har dog garanti fra vores fagfolk i ministerierne og styrelsen, at vi ikke er i nærheden af at risikere et gennembrud, siger han og tilføjer:

- Vi accepterer ikke et gennembrud i forbindelse med de her strækninger.

 

Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Politik.