Fiskerne er forargede: Risikerer at skulle betale kompensation for Brexit tilbage

På grund af Brexit har danske fiskere ikke kunnet fiske i norsk farvand siden 1. januar. Derfor står de til at modtage en kompensation, som de måske skal betale tilbage i 2023.

Formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening er ikke tilfreds med den måde EU-Kommissionen behandler fiskerne på.
Formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening er ikke tilfreds med den måde EU-Kommissionen behandler fiskerne på.
Foto: Troels Esmarch

Det står skidt til for de danske fiskere.

De står ellers til at modtage 1,1 milliarder kroner fra EU som en kompensation for den effekt Brexit har haft på dansk fiskeri. Men processen og betingelserne for udbetalingen af pengene er uklare.

Landene, der modtager kompensationen, skal først indberette til EU-Kommissionen, hvordan de har fordelt pengene, i 2023, og hvis EU-Kommissionen mener, at udbetalingen er uberettiget, kan de kræve pengene tilbagebetalt. Den ordning vækker harme på havnen i Thyborøn.

- Det, synes vi, er noget værre noget. Vi kan ikke have, at folk får udbetalt nogle penge, som de regner med at kunne bruge, og så skal de betale dem tilbage i 2023. Det går jo ikke, siger Alfred Fisker Hansen, der er formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening.

- Vi er fanget i et politisk spil

Kompensationen kommer, fordi at den aftale, der normalt er mellem EU og Norge om fiskeri i norsk farvand, ikke er blevet forhandlet færdig. Forhandlingerne er nemlig blevet trepartsforhandlinger, fordi Storbritannien nu også sidder ved forhandlingsbordet. Derfor har danske fiskere ikke kunnet fiske i norsk farvand siden 1. januar, som de ellers plejer at kunne. 

- Status er, at danske fiskere ingen adgang har til norsk farvand, og det er fuldstændig uholdbart. Det betyder, at de er nødt til at fiske i andre farvande og er nødt til at fange andre arter, end de plejer.

- Vi er fanget i et politisk spil, som vi har meget lidt indflydelse på, siger Alfred Fisker Hansen.

De danske fiskere samles derfor i dansk farvand, hvor der er færre fisk til hver båd og flere af de samme arter, og det kan presse branchen på sigt.

- Det ser ud til, at vi kan fange, og at der bliver fanget mange rødspætter i år. Men det kan få den betydning, at der fanges så mange rødspætter, at man også fanger de små, og på sigt kan vi komme til at mangle rødspætter, fordi de fanges som små, siger Michael Lodahl, direktør for Dansk Fiskeauktion.

Forhandlingerne fortsætter

På havnen i Thyborøn føler Alfred Fisker Hansen sig ramt.

- Ulykkerne vil snart ingen ende tage for vores fiskere. På baggrund af Brexit-aftalen har vi manglende adgang til norsk farvand, og den kompensation, vi var udstillet, begynder man gudhjælpemig også at stille spørgsmålstegn ved nu. Det bliver svært at holde modet oppe for vores medlemmer, fortæller han.

Det vides stadig ikke, hvornår EU, Storbritannien og Norge har en aftale på plads om fiskeri i norsk farvand, og Alfred Fisker Hansen tør heller ikke gætte længere. 

- Nu har jeg spået siden 1. januar, og jeg har taget fejl hver gang, så nu tør jeg ikke spå mere.

De danske fiskere står ikke alene med problemstillingen. Direktør for Danmarks Fiskeriforening, Kenn Skau Fischer, udtalte mandag til Ritzau, at Frankrig vil gå foran i et forsøg på at ændre betingelserne for udbetalingen af kompensationen.