Fiskere rammes hårdt af Brexit – føler sig ’taget som gidsler’

EU-politikerne Søren Gade og Niels Fuglsang har besøgt Thyborøn, hvor havnens største virksomhed kalder situationen med Brexit og Storbritannien for et cirkus, hvor man føler sig taget som gidsel.

EU-politikerne Søren Gade og Niels Fuglsang har besøgt Thyborøn. Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Bruxelles og Thyborøn er to ulige størrelser, men både i EU-hovedstaden i Belgien og i fiskerbyen i Vestjylland fylder Brexit og Storbritanniens kaotiske farvel til det europæiske fællesskab.

Læs også Svinebranchen venter og venter på Brexit

- Det er jo et cirkus, mener Niels Olaf Vinther Jensen.

Han er ejer og daglig leder af virksomheden Kynde & Toft, der med sine næsten 100 medarbejdere er den største virksomhed på Thyborøn Havn. Kynde & Toft laver totalløsninger til fiskeriet. Virksomheden omforandrer og bygger nye skibe. Flere kunder kommer fra Storbritannien. Lige nu er man i gang med at færdiggøre en trawler til et skotsk rederi. Flere kunder på de kanter er parat til at lægge ordrer hos Kynde & Toft, men holder sig tilbage på grund af Brexit - og den usikkerhed, Brexit fører med sig.

- Vi er taget som gidsler. Det gælder økonomi og jobs. Der er stillestående aftaler, som vi ikke kan få sat i gang, fordi det hele ligger i det dødvande, som det gør, siger Niels Olaf Vinther Jensen.

Ejeren af Kynde & Toft i Thyborøn kalder Brexit for et cirkus og føler sig taget som gidsel. Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

To nyvalgte EU-parlamentarikere, Niels Fuglsang (Soc.dem.) og Søren Gade (Venstre), lægger ører til virksomhedsejerens frustration. Han kalder den langstrakte proces om Brexit for 'useriøs'.

Niels Olaf Vinther Jensen taler lige ud af posen, da han møder de to MEP’er ved kajen foran sin virksomhed på havnen i Thyborøn. Begge politikere har takket ja til en invitation fra TV MIDTVEST. For en stund har de forladt de bonede gulve i Bruxelles og Strasbourg. I stedet lytter de til og taler med virkeligheden i Thyborøn, folk på havnen, hvor frustrationen over Brexit er størst.

- Den bevidsthed, man har om Brexit - den viden, man har om Brexit - den er større i Thyborøn, end den for eksempel er i Holstebro, vil jeg vove at påstå. Fordi det er så indlysende, at det betyder noget for hele lokalsamfundet, konstaterer Søren Gade.

HER ER DE ERHVERV, DER EKSPORTERER MEST TIL BRITERNE

Herunder kan man læse, hvor stor en andel i kroner den danske eksport af fødevarer til Storbritannien var i 2017:

   

* Mejerivarer: 3,7 milliarder kroner.

   

* Svinekød: 3,4 milliarder kroner.

   

* Fisk og skaldyr: 1,5 milliarder kroner.

   

 * Enzymer: 212 millioner kroner.

   

* Fjerkrækød: 129 millioner kroner.

   

* Oksekød: 106 millioner kroner.

   

 * Andet (kiks, brød, drikkevarer, korn, grøntsager, æg, sukker m.m.) 2,3 milliarder kroner.

   

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet.

Fiskeskipper: Ingen ved, hvor vi står

Det er hele Thyborøn Havn, der mærker det kaos, der er omkring Brexit. Den betydningsfulde følgeindustri mærker det. Men især også fiskerne holder vejret, mens briterne nu på tredje år stadig ikke kan finde ud af, hvordan de skal få sagt farvel til EU.

- Det er alt for lang tid at gå i uvished og ikke vide, hvordan vi kommer videre. Og selv med de afstemninger, som der nu har været - jamen, der er jo ingen, der ved, hvor vi står, siger fiskeskipper Tonny Nees.

Tonny Nees ved siden af kutteren ’Anders Nees. Han er frustreret over den uvished, Brexit er skyld i. Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Danske fiskere henter samlet set 40 procent af deres fangst i britisk farvand. For dem er det helt afgørende, at der også på den anden side af briternes sortie kommer til at ligge en aftale om, at dansk fiskeri også til den tid kan foregå i havet ud for Storbritannien.

- Hvis de 40 procent skal fanges andre steder, så vil der jo blive flere skibe der. Og blive mere pres på. Så rent økonomisk - også for havnene - vil det blive små tider, hvis vi kommer til at mangle en stor del af omsætningen, vurderer Tonny Nees.

Virksomheden Kynde & Toft i Thyborøn bygger og omforandrer skibe. Mange kunder kommer fra Storbritannien.  Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Fiskeskipperen møder Niels Fuglsang og Søren Gade på broen på sit splinternye fartøj 'Anders Nees' - en topmoderne fiskekutter til mere end 25 millioner kroner, som skal hente konsumfisk. Også i britisk farvand.

- Da vi bestilte det her skib, da troede vi, at Brexit ville være overstået for lang tid siden, når vi kom her til, forklarer Tonny Nees.

- Det har været gode tider i fiskeriet. Vi har haft gode kvoter. Nu er det som om, at det sortner lidt, siger fiskeskipperen. 

28:04 Luk video