Fiskere frygter for britisk EU-exit

Omkring 33 procent af danske fiskeri vil blive alvorligt ramt, hvis briterne forlader EU. Danmark risikerer at blive afskåret fra britisk farvand.

TOBIS_MANGE.jpg

Det kan få fatale konsekvenser ved et britisk exit fra EU. Så klar er meldingen fra flere fiskere, der vil blive afskåret fra de aftaler, der i dag sørger for knap 33 procent af den samlede fiskefangst, som i 2015 indbragte fiskerne 3,4 milliarder kroner, skriver Børsen.

I dag er EU-landenes farvande fælles farvand for alle medlemslande, men ved ”brexit” vil den britiske fiskeriminister ophæve de danske fiskeres nuværende adgang til britisk farvand. Og hvis farvandene vest for Danmark bliver afskåret, vil det kunne mærkes på fiskerne. Blandt dem René Schmidt fra Thyborøn, der fanger ca. 80 pct. af sine fisk i britisk farvand. 

- Det tobisfiskeri, vi laver, er i britisk farvand. Det ville være en katastrofe, hvis de lukkede det for os, siger René Schmidt til Børsen.

Han bliver bakket op af formanden for Hanstholm Fiskeriforening, Jan Hansen.

- Hvis briterne efter et nej giver flere fisk til deres egne fiskere, bliver det noget værre noget, siger Jan Hansen.

Mens Danmark henter en stor del af milliardfangsten i britisk farvand, lander briterne ifølge branchekilder cirka 10 procent i Danmark.

Den 23. juni skal briterne afgøre, hvorvidt de skal forblive i EU eller ej.