Fiskefabrik får bøde for farlige fiskefrikadeller

Fabrikken har nu løst alle problemer, viser ny kontrol.

Fødevarestyrelsen har i løbet af efteråret været på besøg hos Jeka Fish flere gang.
Fødevarestyrelsen har i løbet af efteråret været på besøg hos Jeka Fish flere gang.
Foto: Simon Hvid Sig, TV MIDTVEST

Jeka Fish i Lemvig skal betale 60.000 kroner i bøde for at have markedsført fiskefrikadeller, der kan have indeholdt listeria.

Det står klart efter et besøg fra Fødevarestyrelsen tidligere på året, hvor prøver har vist, at der var listeria i flere af fabrikkens fiskefrikadeller.

- Der vil være risiko for, at virksomheden har markedsført farlige fødevarer i form af fiskefrikadeller i flere varianter, lyder det i kontrolrapporten, der er blevet opdateret i denne uge.

Rapporten baserer sig desuden på flere prøver fra virksomhedens udstyr. Her fandt Fødevarestyrelsen i 6 ud af 20 tilfælde listeria.

- Det er helt naturligt, vi får den bøde. Det må vi acceptere, siger Jeka Fishs administrerende direktør, Halldór Arnarson, til TV MIDTVEST.

Flere er blevet syge

I begyndelsen af november kom det frem, at syv personer siden august var blevet syge af at spise fiskefrikadeller fra Jeka Fish i Lemvig.

Patienterne kom fra hele landet - der var tale om et barn og seks personer over 70 år

En af de ældre personer døde efterfølgende, men om dødsfaldet direkte kunne kobles til indtagelsen af frikadellerne, skrev seruminstituttet ikke.

- Ved sammenligning af bakterier fra patienter og prøver fra Jeka Fish har vi fundet, at bakterierne er helt ens. Sammenholdt med, at patienterne har oplyst, at de har spist fiskefrikadeller, viser dette, at smitten er kommet herfra, lød det fra epidemiolog Luise Müller til seruminstituttets hjemmeside.

Jeka Fish kan se frem til endnu et besøg fra Fødevarestyrelsen.
Jeka Fish kan se frem til endnu et besøg fra Fødevarestyrelsen.
Foto: Simon Hvid Sig, TV MIDTVEST

Samme dag valgte den vestjyske fiskefabrik at tilbagekalde alle fiskefrikadeller produceret mellem 1. august og 31. oktober.

- Vi er utrolig kede af det. Vi har aldrig oplevet noget lignende, siger Halldór Arnarson.

Samtidig blev al produktion sat på pause i fem dage, mens virksomheden indførte en række tiltag, der skulle sikre fødevaresikkerheden.

Alle problemer løst

Virksomhedens arbejde har tilsyneladende båret frugt. 

Nye prøvesvar viser, at der ikke længere er listeria i virksomhedens fødevarer. Det samme gør sig gældende for fabrikkens udstyr.

- Vi tager det meget alvorligt, og alt er som det skal være i dag, understreger direktøren.

Fabrikken og dens ansatte har dog ikke set det sidste til Fødevarestyrelsen og dens hvide biler.

Da virksomheden er blevet tildelt en bøde kan man se frem til endnu et kontrolbesøg, som alle problemer nu er løst.